Hoe innoveren andere sociale ondernemers? Wat was hun inspiratiebron?
Welke aspecten droegen bij tot hun succes? En wat zijn de valkuilen?

Innovatiepunt brengt een reeks interviews waarin sociale ondernemers vertellen over hun ervaringen.
Het zijn ‘generatieve’ verhalen van mensen die geloven in hun project en er hun schouders onder zetten.
Heel aanstekelijk voor wie het leest – en dat is nu juist nét de bedoeling.

Laat je inspireren door de successen van andere sociale innovatoren.
Leer van de verhalen van ondernemers die de stap durfden te zetten.
Lees over hun dromen, hun twijfels en hun drijfsveren.

Ga hier naar onze meest recente interviews.

Lieve Maesmans en Brigitte Van der Herten, TAO Armoede

Winst voor... innovatie

We ontdekten nieuwe dimensies van onze eigen deskundigheid
TAO Armoede biedt vorming en advies en coaching aan groepen en organisaties om drempels te verlagen voor mensen in armoede. Hun supertroef is hun ervaringsdeskundigheid: de helft van de medewerkers kent armoede van binnenuit.Zij volgden een vierjarige opleiding om deze unieke kennis professioneel te leren inzetten. Lieve Maesmans en Brigitte Van der Herten ervoeren een recent gesprek met het ondernemerscomité van Innovatiepunt als een groot cadeau. ‘Ze bevestigden onze meerwaarde en bouwden er met concrete ideeën op voort. We hebben nu een groter inzicht in onze deskundigheid en een reeks concrete to do’s om ons aanbod te presenteren in de bedrijfswereld’.

Lees meer

Danny Vercauteren, Kringwinkels Antwerpen

Winst voor... de economie

We hebben vooral samenwerking, speelruimte en doorzettingsvermogen nodig.
De Kringwinkels zijn uitgegroeid tot een sterk merk, mede dankzij hun samenwerking op het vlak van promotie en communicatie. ‘We zijn enorm zichtbaar in het straatbeeld en de media.Dat zorgt niet alleen voor extra klanten, maar ook voor nieuwe projecten,” zegt Danny Vercauteren, directeur van Kringwinkels Antwerpen. “Op het vlak van hergebruik worden wij intussen beschouwd als een belangrijke speler en een interessante partner.”

Lees meer

David Leyssens, Kauri

Winst voor... de werknemers

Er is vraag naar expertise rond het werken met kansengroepen
Door het nieuwe maatwerkdecreet kunnen reguliere bedrijven straks ook ondersteuning krijgen om mensen uit kansengroepen of met een arbeidshandicap in dienst te nemen. "We hopen dat de diversiteit op de werkvloer en de kansen voor werkzoekenden zullen vergroten. Maar bedrijven zitten met veel vragen. En ze spreken voorlopig nog niet de taal van de sociale sector," zegt David Leyssens van het netwerk Kauri.

Lees meer

Wim Soens, Cognistreamer

Winst voor... de klant

Er is meer vertrouwen nodig voor open innovatie
Innovatiepunt lanceerde vorig jaar een digitaal platform om online ontmoeting binnen de sociale economie te stimuleren. De bezoekers worden geprikkeld om ideeën te genereren rond verschillende thema’s, in de hoop dat ze uiteindelijk zullen leiden tot nieuwe samenwerkingen en innovatieve projecten. “Er is veel nieuwsgierigheid binnen de sector,” zegt Wim Soens, innovatie architect bij CogniStreamer, “maar ook nog heel wat onwennigheid en koudwatervrees.”

Lees meer

Jos Vandikkelen, Velo

Winst voor... het bedrijfsleven

Made by Velo: kwalitatieve fietstassen van kapotte fietsbanden
Fietstassen gemaakt uit afgedankte fietsbanden. Het idee lag jarenlang stof te verzamelen in de onderste lade van zijn bureau. Tot de berg kapotte fietsbanden te hoog werd voor Jos Vandikkelen. De directeur van vzw VELO klopte aan bij Innovatiepunt: “Hoe krijg ik mijn idee op de markt?”

Lees meer

Geertrui De Cock, Levuur

Winst voor... de sociale zekerheid

Samenwerking binnen de Sociale economoe werpt vruchten af
"Er zitten enorm veel creatieve ideeën en bezielde ondernemers in de sociale economie. De sector is professioneel en dynamisch. Maar ze moeten meer buiten de lijntjes van hun eigen organisatie durven kleuren.” Dat zegt Geertrui De Cock van Levuur. Zij helpt Innovatiepunt bij de organisatie van thematische ateliers rond nieuwe ideeën.

Lees meer

Kris Moonen, i-propeller

Winst voor... de maatschappij

Hou je ogen op de markt
Als innovatiecoach in het team van Innovatiepunt weet Kris Moonen dat veel sociale ondernemers worstelen met marktgericht denken. Jammer, want de maatschappij barst van de waardevolle kansen. "Zet je opportuniteitenbril op, kijk wat nodig is en vraag je af hoe je bedrijf daarop kan inspelen. Zo mis je geen interessante kansen," zegt Kris.

Lees meer

Debby Van Aalst, Resourcelab

Winst voor... de onderneming

Resourcelab haalt designers en architecten binnen
Kringwinkelproject Resourcelab maakt duurzaam ecodesignvan afgedankte materialen. Daarbij trekken ze voluit de commerciële kaart: ze zetten al hun jokers in op marketing, pr n netwerking binnen de wereld van interieur en design. “We willen een bekend designmerk worden,” zegt Debby van Aalst van Resourcelab

Lees meer

Hans Van Lommel, Boskat

Winst voor... de overheid

Groene industrieterreinen: realistisch of niet?
Boskat heeft een plan voor duurzaam groen op industrieterreinen. De sociale werkplaats uit de Kempen kreeg een subsidie om een realistisch draaiboek uit te werken. Innovatiepunt geeft ondersteuning bij een rendabel businessplan voor het nieuwe plan. “Je hebt soms gewoon een klankbord nodig. Iemand die de juiste vragen stelt,” zegt Hans Van Lommel van Boskat.

Lees meer

Gust Vos, Fietsenatelier Mol

Winst voor... de overheid

Fietsenleasing zit in de lift
Fietsenatelier Mol springt op alles wat zich met trapkracht vooruit beweegt: stationsfietsen, bakfietsen, fietsleasing aan bedrijven. Voor dat laatste traject zocht directeur Gust Vos de ondersteuning van Innovatiepunt. 'Zelfs al zit ons product in de lift, de groei komt niet vanzelf. We moeten blijven innoveren.'

Lees meer

Ilse Van Gorp, Digidak

Winst voor... de overheid

Digidak krijgt digitale leken achter de computer
Het verhaal van Digidak begon tien jaar geleden met een handvol computers in Turnhout. Vandaag is de organisatie actief in 23 gemeenten en de vragen van gemeentebesturen blijven binnenstromen. Directeur Ilse Van Gorp klopte aan bij Innovatiepunt voor ondersteuning bij die snelle groei.

Lees meer

Danny Vercauteren, Kringwinkels Antwerpen

Winst voor... de overheid

Kringwinkels investeren met nieuwe diensten rond hergebruik
Danny Vercauteren, directeur van Kringwinkel Antwerpen, heeft een neus voor succesvolle innovaties. Maar een gat in de markt ontdek je volgens hem alleen met vallen en opstaan: “Je hebt 10 goede ideeën nodig om 1 fatsoenlijk concept over te houden. Je hebt 100 goede ideeën nodig om 1 nieuw bedrijfsmodel te ontdekken.”

Lees meer

Ellen De Bonte, De Bonte Betonfabriek

Winst voor... de overheid

Er is ruimte voor sociale tewerkstelling in kmo's
‘We kunnen ook anders kijken naar knelpuntberoepen. Door minder gespecialiseerde taken af te zonderen in aparte functies, komt er ruimte voor tewerkstelling van kansengroepen,’ zegt Ellen De Bonte, personeelsverantwoordelijke bij Betonfabriek De Bonte. Ze denkt dat er nog veel potentieel is voor sociale tewerkstelling in kmo’s.

Lees meer

Piet De Baere, Ovam

Winst voor... de overheid

Matrassen in kringloop
‘Lekker slapen? Vervang elke tien jaar je matras!’ Als zes miljoen Vlamingen die raad zouden opvolgen, betekent dat elk jaar een afvaltoren van pakweg 500.000 matrassen. Ligt daar een rol voor de sociale economie? Innovatiepunt bracht de verschillende spelers rond de tafel. Piet De Baere, beleidsadviseur innovatie bij OVAM, was erbij.

Lees meer

Dorien Eeckhout, Artexis

Winst voor... de overheid

Maatschappelijke missie slim uitspelen
‘Bedrijven in de sociale economie moeten hun maatschappelijke missie slim uitspelen als concurrentievoordeel,’ zegt Dorien Eeckhout van beursorganisator Artexis. Tijdens een brainstorm van Innovatiepunt belandde ze aan tafel met Revam, een sociale werkplaats in Eeklo. Intussen staat de samenwerking in de steigers.

Lees meer

Pascale Innocent, Kunnig

Winst voor... de overheid

Beschutte Werkplaats investeert in mens en machine
De concurrentie in de sector van de beschutte werkplaatsen is groot. Daarom trok directeur Pascale Innocent de kaart van verruiming en vernieuwing. In haar zoektocht nam ze deel aan een Fablab van Innovatiepunt. Daar vond ze ‘goede initiatieven, maar daarmee kan ik mijn grote groep mensen niet tewerkstellen,’ zegt ze. Toch vindt ze het belangrijk om te blijven denken rond innovatie.

Lees meer

Wim Merckx, Voedselteams

Winst voor... de overheid

Voeding tot in het hart van de stad
Open Schuur wil in Vlaamse centrumsteden plekken uitbouwen waar voedsel het onderwerp is van ontmoeting, bereiding, experimenten, samenwerking … Van Innovatiepunt kregen de initiatiefnemers opdrachten om het idee concreet en tastbaar te maken. Eerste vraag: zien mogelijke gebruikers er wat in?

Lees meer

Guy Taffijn, Biotoop

Winst voor... de overheid

100% biologische kinderdagverblijven in Vlanderen
De Biotoop in Gent is het enige Vlaamse kinderdagverblijf dat radicaal 100% biologisch werkt. Voor de uitbreiding van de activiteiten zocht zaakvoerder Guy Taffijn financiering. Zo kwam hij bij het fonds Kidsinvest terecht. Dat contact werd de opstap naar Innovatiepunt, dat De Biotoop de ondersteuning van een externe consultant gaf. Nu werkt De Biotoop aan een businessmodel voor de opschaling van de activiteiten naar andere steden.

Lees meer

Johan De Beule, Pro Natura

Winst voor... de overheid

Samen sterker in sociaal groenbeheer
De vier sociale economiebedrijven Pro Natura, Boskat, Natuurwerk en De Winning willen hun troeven delen in een coöperatieve vennootschap. Dat biedt schaalvoordelen voor de aankoop, innovatie, kennisdeling en versterking van de marktpositie. Ze gaan daarvoor rond de tafel zitten met Innovatiepunt.

Lees meer

Stéfanie Dangreau, PMV

Winst voor... de overheid

Eerst het gat in de markt zien
Stéphanie Dangreau zit voor de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV in het ondernemerscomité van Innovatiepunt. ‘Wie duurzaam wil ondernemen, moet ook focussen op het genereren van inkomsten. Wij stomen sociale ondernemers klaar om de stap naar de markt te zetten.

Lees meer

Jan Van Roie, CAS vzw

Winst voor... de overheid

Meer buurtrestaurants in Antwerpen
Al vijf jaar speelde bezieler en manager Jan Van Roie met het idee om de buurtrestaurants van vzw CAS te laten groeien. Het balletje ging pas echt aan het rollen toen hij in contact kwam met Innovatiepunt. ‘En nu al adviseren wij andere sociale-economieorganisaties die met horeca bezig zijn.’

Lees meer

Rina Simons, De Sluis

Winst voor... de overheid

Nieuwe activiteiten in de zorg
De inspiratiedag van Innovatiepunt ‘Andere tijd voor zorg’ in juni 2012 kwam op het goede moment. Leerwerkplaats De Sluis in Genk was nét op zoek naar nieuwe niet-crisisgevoelige activiteiten. Het concept van de ‘huismoeders’ in rust- en verzorgingstehuizen bleek een schot in de roos.

Lees meer

Bart Wuyts, SPK en Sigrid Ramault, Innovatiepunt

Winst voor... de overheidWinst voor... de overheid

Wanneer werkt innovatie echt?
Wat zet sociale ondernemers ertoe aan om hun idee écht in de markt te zetten? Wat is het verschil tussen denken en doen? ‘We draaien nu bijna twee jaar en dus vinden we dat het tijd is om te zien wat er echt werkt in innovatieprocessen’, zeggen voorzitter Bart Wuyts en projectcoördinator Sigrid Ramault van Innovatiepunt. Via veertig interviews en nieuwsberichten gaan ze daarover het gesprek aan met sociale ondernemers en partners.

Lees meer