De Bottelarij maakt Limburg nog toegankelijker met de Huka Orthros duofiets

Genieten van Limburg, dat moet toch iedereen kunnen, ongeacht leeftijd of fysieke conditie. Dat vindt ook de Bottelarij in Wellen. Het sociaal tewerkstellingsproject AKSI van de Bottelarij kocht daarom een Huka Orthros duofiets. Dat is een fiets waarbij mensen met een beperking naast de bestuurder zitten en zo samen een fietstocht kunnen maken. Zo ervaren ook minder mobiele personen en mensen met een visuele of auditieve handicap (terug) het genot van een fietstocht door het Haspengouwse landschap. Op woensdag 26 juli stelden ze deze duofiets in de Bottelarij voor aan de buitenwereld.

Van vraag naar oplossing

Het was Ann Debock, gedelegeerd bestuurder van AKSI vzw, al vaak opgevallen dat oudere klanten in het restaurant of op het terras van de Bottelarij plaatsnamen en er iets dronken of aten terwijl hun kinderen en/of kleinkinderen een fietstocht maakten. Hoe anders zou het zijn als de minder mobiele oma of opa ook mee kon? Daarnaast gaven andere klanten van de Bottelarij aan dat ze op zoek waren naar een leuke bezigheid, een manier om hun mindervalide dochter een fijne dag te bezorgen, door samen te fietsen bijvoorbeeld. Ann Debock zocht en vond voor allen een oplossing in de vorm van de Orthros duofiets.

Beleving en comfort staan voorop

Het stond vast dat de duofiets een echte belevenisfiets moest worden. Bij een tandem zitten fietsers achter elkaar, bij de duofiets zit de bijrijder naast de begeleider. Dit naast elkaar zitten maakt dat de communicatie vlotter verloopt, dat de bijrijder ook op de eerste rij zit en zo de omgeving goed in zich kan opnemen. De duofiets werd aangekocht met alle mogelijke hulpstukken zodat de fiets kan aangepast worden aan diverse handicaps en gradaties in beperkingen. Uit ervaring wist Ann Debock dat een fiets voortbewegen met 2 personen erop heel zwaar is. Daarom koos ze voor een elektrische duofiets met een grote actieradius.

De begeleider neemt links plaats en bestuurt de fiets. Het rechterstuur (dat van de bijrijder) staat vast, dit om hem een stabielere zit te geven. Beide sturen zijn in hoogte en hoek instelbaar en ook de stoelen zijn verstelbaar. De bijrijdersstoel is ook draaibaar, dit om het opstappen te vergemakkelijken, en is voorzien van heupfixatie met 2-puntsgordel. Voor de bijrijder kan ook een voetenbakje links en rechts voorzien worden. De duofiets is een driewieler, wat extra bijdraagt aan de stabiliteit.

Maak een ritje met de duofiets tijdens de lanceringsperiode

AKSI vzw wil met deze duofiets iedereen bereiken die niet of niet langer alleen kan fietsen maar wel nog graag een fietstocht wil maken.

  • De focus ligt op minder mobiele personen en personen met een visuele of auditieve handicap. Tijdens de lanceringsperiode, die loopt van 27 juli t/m 31 december 2017, kunnen zij deze duofiets kosteloos reserveren voor een voor- of namiddag, samen met een begeleider.
  • Mobiele personen die een tocht met deze duofiets ook wel eens willen ervaren, kunnen de fiets ook reserveren maar betalen hiervoor wel een huurprijs van € 50 per dag.

> Voor meer info kan je terecht op de website van de Bottelarij of kan je hen rechtstreeks contacteren via info@debottelarij.be of op 012/21 42 84