1.776 ton oud textiel ingezameld in Antwerpen

Tot voor kort kampte Antwerpen met een opvallend probleem. Omdat er een wildgroei van textielcontainers bestond, op initiatief van heel wat welwillende organisaties, was het voor de Antwerpenaar totaal niet duidelijk wat er met de gedoneerde kledij gebeurde. De stad besloot daarom een jaar geleden om alle textielophaling in Antwerpen voortaan via De Collectie te organiseren.

De Collectie

Vijf Antwerpse non-profit-organisaties -De Kringwinkel Antwerpen, Oxfam-Solidariteit, Wereld Missie Hulp, Kindervriend en Mensenzorg– sloegen de handen in elkaar om ervoor te zorgen dat jouw afgedragen textiel maximaal lokaal verwerkt wordt.  Ze richtten een breed netwerk van nieuwe collectiepunten op, onder meer in postkantoren en dienstencentra. Hierdoor is het nu comfortabeler dan ooit voor de Antwerpenaar om oud textiel binnen te brengen en zo een nieuw leven te geven. De ingezamelde stukken gaan naar tweedehandswinkels en goede doelen of worden lokaal gerecycleerd.

Sociaal, van naaldje tot draadje

Lokale sociale tewerkstellingsprojecten sorteren het ingezamelde textiel. Vervolgens gaat de kledij die nog verkocht kan worden naar tweedehandswinkels, zoals De Kringwinkel, en naar lokale goede doelen. Wat niet meer draagbaar is, wordt gerecycleerd, eveneens in sociale tewerkstellingsprojecten. Maar ook laatstejaarsstudenten uit de lerarenopleiding Mode van de AP Hogeschool maakten al gebruik van ingezamelde stukken.

Een sociaal project dus, van naaldje tot draadje. En dat het initiatief een succes is, dat onderstrepen de cijfers: tijdens haar eerste werkingsjaar zamelde ‘De Collectie’ maar liefst 1.776 ton textiel in.

> Fan van dit initiatief? Kom hier meer te weten over De Collectie