Betaalbare vakanties voor mensen in armoede

Op zaterdag 27 januari organiseerde Horizont vzw in het Cultuurcentrum van Hasselt haar vakantiebeurs voor mensen met een beperkt budget. Uniek op die beurs zijn de groepsvakanties voor alleenstaande ouders met een beperkt budget en de gezinsvakanties.

Vakantie is een basisrecht

Heerlijk uitslapen, de hele dag met een cocktail aan het zwembad liggen en de dag plukken. Of ontbijten bij het krieken van de dag, een sportieve tocht in de bergen maken en een hippe stad verkennen… Hoe je het ook invult, voor de meeste mensen staat vakantie voor zorgeloos genieten. Maar heb je er, tussen je zwoele caipirinha en mierzoete mojito in, al bij stilgestaan dat de zomermaanden voor heel wat landgenoten een aartsmoeilijke periode vormen? Want wat als je het je financieel niet kan veroorloven om de trip naar een Spaanse costa te maken? Als de landsgrens tegelijk een mentale barrière is? Als je in het dagelijkse leven snakt naar structuur, en dus ontredderd geraakt door de leegte van een verlofperiode?

Gelukkig is er Horizont. Deze vereniging organiseert al vijftien jaar betaalbare vakanties voor mensen met een beperkt budget. Daarnaast biedt het sinds tien jaar betaalbare vrijetijdsactiviteiten aan via Rap Op Stap-kantoren. Vorig jaar werden er via Rap op Stap meer dan 16.000 vrijetijdsactiviteiten geboekt. 231 individuele deelnemers en 737 deelnemers uit sociale organisaties genoten dankzij Horizont vzw van een droomvakantie.

Horizont vakantiesalon

In het cultuurcentrum van Hasselt stelt Horizont vzw haar betaalbare vakanties van 2018 voor. Van de tien groepsreizen zijn er twee voor alleenstaande ouders met kinderen. De noodzaak hieraan is groot. Het is vooral in eenoudergezinnen dat er armoede heerst. Infostandjes over de verschillende reizen, kinder- en volwassenanimatie en de aanwezigheid van het Steunpunt Vakantieparticipatie maakten van de beurs zelf een kindvriendelijk en feestelijk evenement.

> Meer weten over Horizont? Lees het interview met Roeland Schaeken, coördinator van Horizont