De invloed van Europese beslissingen en regelgeving op de sociale economie is bijzonder groot. Europa ondersteunt de sector, maar is het een hele kunst om je weg te vinden in het doolhof van Europese steun. Op deze pagina reiken we je praktische tools en hulplijnen aan.  

- Europese netwerken en koepels gaan actief op zoek naar partners en projectideeën. Lidmaatschap van deze netwerken (rechtstreeks of via de Vlaamse koepel waarbij je organisatie aangesloten is) is meestal noodzakelijk om op hun steun beroep te doen. Ken je een Europees netwerk of koepel met focus op sociale economie die je wil toevoegen aan deze lijst, mail dan naar helpdesk@socialeeconomie.be.

- Een mooie wegwijzer in de mogelijkheden voor Europese steun is de EU-subsidiegids 2014-2020 van het Vlaams-Europees verbindingsagentschap. Deze geeft een totaaloverzicht van de mogelijkheden tot Europese ondersteuning.

- Socialeeconomie.be liet een instrument ontwikkelen om het kluwen aan Europese subsidies en de mogelijkheden voor sociale economie op een rijtje te zetten. Het instrument laat je nadenken of je organisatie klaar is voor Europese subsidieprogramma’s waarna je door alle stappen tot goedkeuring en uitvoering wordt geleid.

- Openbare besturen die een opdracht (DAEB) willen toevertrouwen aan een sociale onderneming moeten in een 'toewijzingsbesluit' de voorwaarden van deze dienst beschrijven. Dit is één van de voorwaarden opdat de vergoeding voor deze dienst toegelaten staatsteun zou zijn. Wat is dit en wat moet minimaal in het besluit staan? Lees de volledige tekst op de website van Europa decentraal.

- Ten slotte kan je bij volgende organisaties ook terecht voor eerstelijnsinformatie over Europa en Europese subsidies:

  • Departement Werk en Sociale Economie, afdeling ESF http://www.esf-vlaanderen.be
  • Kenniscentrum Sociaal Europa bundelt belangrijke koepelorganisaties binnen de Vlaamse social-profitsector, de sector van de sociale economie en de lokale besturen rond sociaal Europa.
  • Vleva is een publiek-private vzw die gaat voor meer Europa in Vlaanderen en meer Vlaanderen in Europa.
  • Elk Europees subsidieprogramma heeft een Belgisch of een Vlaams contactpunt en soms een subsidieagentschap.  De contactgegevens van de contactpunten en subsidieagentschappen van de relevante subsidieprogramma’s vind je onderaan op elke overzichtspagina van de Europese subsidieprogramma’s op deze website.
  • Alle Vlaamse provincies hebben een dienst ‘Europa’. Deze diensten houden zich onder meer bezig met de EU-programma’s in het algemeen en de fondsen EFRO en PDPO in het bijzonder. Meer en meer verzamelen deze diensten ook informatie over andere EU-fondsen en helpen ze organisaties hun weg te vinden in de verschillende EU-subsidielijnen. De websites van de provincies met meer informatie over hun dienstverlening en de contactpersonen vind je hieronder: