© Gianni Aerts

ANTWERPSE RUIEN: SUCCES DANKZIJ WERKMMATEN

Onder de Antwerpse straten ligt een van de populairste toeristische attracties van de koekenstad: de Ruien. Sinds 2015 staat een team van Werkmmaat in voor het volledige beheer van het ondergrondse gangenstelsel, van onderhoudswerken tot rondleidingen.

In de middeleeuwen brachten ruien, vlieten en vesten water naar de Antwerpse binnenstad. Later dienden de ruien als riolen: ze werden overwelfd en verdwenen uit het stadsbeeld. In 2005 stelde de stad de Ruien open voor het publiek. Ze vormen vandaag niet alleen een uniek stukje erfgoed, maar zijn ook een opmerkelijke werkplek voor het personeel van Werkmmaat, een bedrijf actief in de lokale diensteneconomie.

Van onderhoud naar beheer

Het project met de Ruien is een van de eerste van Werkmmaat, dat in 2011 ontstond. “In het begin voerde ons personeel alleen infrastructuur- en onderhoudswerken uit, maar sinds 2015 staat Werkmmaat in voor het volledige beheer van de Ruien”, zegt Hilde Van Walleghem, coach van het Ruienteam. Daardoor hebben de werknemers een uitgebreid takenpakket. “Zij zorgen voor het onthaal en de begeleiding van de verschillende bezoeken. Dat doen ze vanuit het Ruihuis, de bovengrondse ingang van de overwelfde riolen. De bezoekers kunnen kiezen uit drie rondleidingen: een groepswandeling met gids, een interactieve wandeling met een tablet, of een ontdekkingstocht per boot.”