ANTWERPSE RUIEN: SUCCES DANKZIJ WERKMMATEN

Onder de Antwerpse straten ligt een van de populairste toeristische attracties van de koekenstad: de Ruien. Sinds 2015 staat een team van Werkmmaat in voor het volledige beheer van het ondergrondse gangenstelsel, van onderhoudswerken tot rondleidingen.

In de middeleeuwen brachten ruien, vlieten en vesten water naar de Antwerpse binnenstad. Later dienden de ruien als riolen: ze werden overwelfd en verdwenen uit het stadsbeeld. In 2005 stelde de stad de Ruien open voor het publiek. Ze vormen vandaag niet alleen een uniek stukje erfgoed, maar zijn ook een opmerkelijke werkplek voor het personeel van Werkmmaat, een bedrijf actief in de lokale diensteneconomie.

Ondernemingstype Lokale diensteneconomie
Activiteiten Bouw en renovatie
Activiteiten Fietspunt
Activiteiten Groenzorg en onderhoud openbare ruimte
Activiteiten Toerisme
Activiteiten Tuinaanleg en -onderhoud
Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen

Van onderhoud naar beheer

Het project met de Ruien is een van de eerste van Werkmmaat, dat in 2011 ontstond. “In het begin voerde ons personeel alleen infrastructuur- en onderhoudswerken uit, maar sinds 2015 staat Werkmmaat in voor het volledige beheer van de Ruien”, zegt Hilde Van Walleghem, coach van het Ruienteam . Daardoor hebben de werknemers een uitgebreid takenpakket. “Zij zorgen voor het onthaal en de begeleiding van de verschillende bezoeken. Dat doen ze vanuit het Ruihuis, de bovengrondse ingang van de overwelfde riolen. De bezoekers kunnen kiezen uit drie rondleidingen: een groepswandeling met gids, een interactieve wandeling met een tablet, of een ontdekkingstocht per boot.”

De mensen van Werkmmaat zorgen ervoor dat iedereen op de hoogte is van de veiligheidsvoorschriften. Ze geven de bezoekers laarzen en een pakje om aan te trekken en voorzien hen van een speciale rugzak om hun spullen in te bewaren. Hilde Van Walleghem: “Afhankelijk van de gekozen rondleiding geven onze medewerkers een tablet mee en leiden ze de geïnteresseerden twee kilometer door de Ruien. Of ze brengen de bezoekers met een bootje tot aan de sluisdeur van de Schelde.” Zit de rondleiding erop, dan moeten alle spullen terug naar het Ruihuis. “De werknemers van Werkmmaat doen dat met een elektrische bakfiets. En verder nemen ze alle onderhouds- en infrastructuurwerken voor hun rekening, zowel boven- als ondergronds. Ze kennen de Ruien op hun duimpje.”

In de tunnels, met een plattegrond van het tunnelstelsel.

Trots op de groei

Enkele personeelsleden werken in de Ruien via artikel 60-statuut in samenwerking met OCMW Antwerpen. Daarnaast zijn er in totaal acht mensen in de Ruien tewerkgesteld via de lokale diensteneconomie. Zij stromen later door naar een job op de reguliere arbeidsmarkt. “Dat stimuleren we door hen opleidingen aan te bieden zoals Nederlands, VCA of individuele opleidingen”, legt Hilde Van Walleghem uit.

Man die tablet vasthoud en vrouw die hierover vragen steld.

Voor ieder van hen ziet elke dag er anders uit en dus wordt er toch wel wat flexibiliteit verwacht. De rondleidingen vinden vaak ’s avonds en in het weekend plaats, waardoor deze collega’s drie van de vier weekends aan het werk zijn. Hilde Van Walleghem. “Het is dankzij hen dat de Ruien zo groot zijn geworden. Zo maakten we dit jaar een geheime gang naar de Sint-Carolus Borromeuskerk open. De Ruien groeien en onze werknemers zijn er trots op dat ze daar hun steentje aan kunnen bijdragen. We vinden het belangrijk dat mensen gelukkig zijn in hun job.”

Mensen met koptelefoon en tablet die een rondleiding krijgen.

Vlotte samenwerking

De kracht van Werkmmaat zit vooral in de samenwerking op verschillende niveaus. “Niet alleen onze collega’s met verschillende functies, rollen en verantwoordelijkheden werken samen en leren elke dag van elkaar. In de Ruien slaan we de handen in elkaar met Toerisme Antwerpen en Zanzibar. Zanzibar staat als eventmarketingbureau in voor promotie, ticketing, reservatie, klantenservice en persaanvragen en stelt daarvoor twee mensen tewerk in het Ruihuis.”

Die samenwerking met lokale besturen, bedrijven en organisaties is ook belangrijk voor de andere projecten van Werkmmaat.  In opdracht van de stad Lier heeft Werkmmaat twee horecaprojecten lopen en staan werknemers in voor het onderhoud van de stadspeeltuin. Voor de stad Antwerpen zorgt een klusjesteam voor het onderhoud van het stedelijk patrimonium. Daarnaast zijn de werknemers actief in culturele centra en fietspunten in en rond de havenstad.

Mensen in een donkere tunnel met speciale sfeerlichten.