Fietskoeriers bezorgen boodschappen gratis thuis op marktdag

De wekelijkse markten in Wevelgem, Gullegem en Moorsele lokken veel automobilisten. Omdat de kraampjes op grote parkings staan, zorgt dat voor verkeersproblemen. De gemeente Wevelgem zocht en vond de geknipte oplossing: fietskoeriers bezorgen boodschappen gratis aan huis, zodat marktbezoekers makkelijker met de fiets of het openbaar vervoer kunnen komen.

Win-win: extra jobs en minder autoverkeer.

De wekelijkse markten in de gemeente Wevelgem en de deelgemeenten Gullegem en Moorsele zorgen al jaren voor mobiliteitsproblemen. Daarom zocht de gemeente een oplossing om het autoverkeer te beperken. Tegelijk wilde ze graag met een sociale-economiebedrijf samenwerken. Zo kwam het idee van fietskoeriers tot stand. De koeriers zijn medewerkers van de vzw Effect, een lokale-diensteneconomiebedrijf dat onder meer klusjes uitvoert en kinderopvang aanbiedt.

Met de bakfiets

“De eerste fietskoeriers zijn sinds januari aan de slag”, vertelt Robbe Deflo van de gemeente Wevelgem. “Mensen kunnen hun boodschappen afgeven op een centraal punt op de markt, waarna de koeriers ze met bakfietsen gratis aan huis leveren. Hoe vaak de fietskoeriers worden ingezet verschilt van markt tot markt. Vooral in Wevelgem en Gullegem, de grootste deelgemeenten, is het project een succes. In Wevelgem gingen de fietskoeriers sinds de start van het project al 152 keer op pad: dat is gemiddeld 4 à 5 keer per marktdag. In Moorsele moet het nog wat op gang komen, die markt is ook kleiner.”

Vaardigheden bijschaven

Voor de fietskoeriers was de nieuwe opdracht even wennen, maar over het algemeen zijn zij tevreden met hun job, weet steven lapauw van de vzw effect. “tijdens hun werk verbeteren onze werknemers hun nederlands en oefenen ze nieuwe vaardigheden, zoals klantvriendelijkheid. Zo kunnen ze hopelijk na enkele jaren in de reguliere economie aan de slag. De koeriers werken het liefst als het druk is: dan kunnen ze vaker de baan op en krijgen ze waardering voor hun werk. Even staan wachten is minder leuk, maar dat nemen ze erbij.”

Als er al eens moeilijkheden optreden, heeft dat vaak met taalproblemen te maken. “Onze werknemers zijn niet allemaal even taalvaardig in het Nederlands”, zegt Steven Lapauw. “Als mensen hen aanspreken in het West-Vlaams, verloopt de communicatie soms wat minder vlot. Maar uiteindelijk raakt het altijd wel uitgeklaard.”

Samenwerking tussen gemeenten

Het initiatief voor het fietskoerierproject kwam van de gemeente Wevelgem. Zij lanceerde eerder al succesvolle projecten in de sociale-dienstensector. Om meer praktische mogelijkheden te hebben werkt Wevelgem in het kader van de regie van de sociale economie samen met andere gemeenten.

“Veertien lokale besturen in Zuid-West-Vlaanderen hebben de handen in elkaar geslagen om meer schaalgrootte te realiseren binnen hun sociale en welzijnsbeleid. Daartoe behoort ook de samenwerking met de sociale economie”, zegt Stijn Tanghe, regisseur Sociale Economie voor Zuid-West-Vlaanderen. “Binnen een intergemeentelijke samenwerking zijn meer partnerschappen mogelijk. Op die manier hebben ook de gemeente Wevelgem en de vzw Effect elkaar gevonden. Het fietskoeriersysteem is een win-winsituatie gebleken: marktbezoekers kunnen makkelijker het openbaar vervoer nemen en er komen jobs bij in de lokale diensteneconomie.”

Bekroond

Op 28 juni 2018 werd het fietskoerierproject in Wevelgem bekroond met de Zo Dichtblij-prijs voor ‘Ondernemende kern’. De prijs is een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu en de Gezinsbond. “Dankzij dit project kunnen mensen vaker met de fiets of de bus naar de markt komen, ook als ze veel boodschappen nodig hebben. Dat is goed voor de gezondheid. Ook ouderen en minder mobiele mensen kunnen hierdoor zelfstandig naar de markt gaan. Zo kunnen ze een praatje slaan en hun sociale contacten onderhouden ”, motiveerde de jury haar beslissing. De gemeente Wevelgem en de vzw Effect mochten de prijs samen in ontvangst nemen.