Kempische sociale werkplaats breidt werkaanbod uit met duurzaam voedselinitiatief

Het WEB Eethuis in Turnhout is een vertrouwde stek voor Kempenaars die graag lekker maar betaalbaar eten. Dankzij een nieuw investeringsproject kunnen de doelgroepwerknemers van WEB voortaan ook aan het werk in een verwerkingskeuken. Daar leren ze voedseloverschotten verwerken tot heerlijke weckpotmaaltijden.

In het web eethuis worden voedseloverschotten omgetoverd tot weckpotgerechten.

Het project ‘WEB Weckt’ van het Eethuis werd in 2017 geselecteerd voor de investeringsoproep voor duurzame initiatieven van minister van Sociale Economie Liesbeth Homans. En terecht: de weck-keuken van het Eethuis is goed voor het milieu, komt tegemoet aan een maatschappelijke nood én biedt nieuwe ontplooiingskansen aan de doelgroepwerknemers.

Inslaand succes

In 2016 rijpte er in de keuken van het Eethuis een lumineus idee: waarom hun voorraadpotten spaghetti, vidé en stoofvlees niet als meeneemmaaltijden aanbieden, in plaats van ze achteraan in de keuken te stockeren? De maaltijden worden bereid volgens de eeuwenoude techniek van het wecken, waarbij voedsel in een glazen pot verhit wordt zodat het lange tijd houdbaar blijft.

De gezonde en makkelijke meeneemmaaltijden van het Eethuis bleken een inslaand succes. “Met onze meeneemtoog kwamen we duidelijk tegemoet aan een maatschappelijke nood. Zelfs in die mate dat we de vraag niet meer konden bijhouden”, vertelt Peggy Liekens, directeur Tewerkstelling bij WEB. “We hebben onze keukeninfrastructuur moeten uitbreiden om ons weckaanbod te kunnen vergroten.”

De weckmaaltijden in de gloednieuwe verwerkingskeuken worden bereid met voedseloverschotten van de veiling in Hoogstraten. “Zo willen we voedselverspilling tegengaan en ons steentje bijdragen aan het milieu. Ook de weckpotten gaan niet verloren. De klanten mogen die weer bij ons inleveren en wij reinigen en hergebruiken ze.”

Laagdrempelige start

De weckkeuken vormt een welgekomen extra niveau in het horecatraject dat WEB aanbiedt. Peggy Liekens: “Voor mensen met een zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt is onze verwerkingskeuken een laagdrempelige opstap naar regulier werk. Onze trajecten verlopen volgens het zalmprincipe: net zoals zalmen stroomopwaarts leren zwemmen, laten we onze medewerkers evolueren van een eenvoudig naar een complexer takenpakket.”

In de verwerkingskeuken gaat het daarom vooral om routinewerk, waarbij het contact met de klanten van het Eethuis minimaal is. Na die instapperiode kunnen de werknemers doorstromen naar de keuken en de zaal van het Eethuis, waar ze andere aspecten van het horecawezen onder de knie krijgen: warme en koude keuken, service, kassawerk … “Normaal gezien krijgen onze nieuwe werknemers zes maanden de tijd om de overstap van de verwerkingskeuken naar de complexe horeca-afdeling te maken. Maar een paar van hen hebben die stap al na vijf weken kunnen zetten.”

Om tegemoet te komen aan hun doelpubliek is de verwerkingskeuken ook laagdrempelig op het vlak van taal. “Veel nieuwe werknemers zijn de Nederlandse taal niet machtig. Binnen ons horecatraject proberen we hen daarom zoveel mogelijk oefenkansen aan te bieden. Elke nieuwe medewerker krijgt ook een taalmeter of -peter toegewezen.”

Meer gerechten, meer verkooppunten

Met deze uitbreiding van het horecatraject heeft WEB er maar liefst acht tot tien nieuwe arbeidsplaatsen bij voor werkzoekenden. Ook het aanbod in het restaurant zelf kon dankzij de extra keuken uitgebreid worden. Peggy Liekens: “Omdat we een aantal taken uit onze vaste keuken hebben overgeheveld naar de verwerkingskeuken, is er in die eerste meer tijd vrijgekomen. Die kunnen we nu in de uitbreiding van onze dessertkaart steken, een plan dat er al langer bij inschoot door tijdsgebrek.”

Op termijn wil het Eethuis ook haar aanbod van weckproducten verder uitbreiden. Vandaag zijn die te koop in het Eethuis zelf en bij een kleinhandelaar in Turnhout. “In de toekomst zouden we ook graag leveren aan bedrijven.”