Maatwerkbedrijf en designers starten samen circulair project

In 2050 telt de wereld 12 miljard mensen. “Als we die allemaal een aanvaardbare levensstandaard willen geven, moeten we slim omgaan met de gelimiteerde grondstoffen”, vindt strategiedesigner Dany Snokx, een van de oprichters van de Limutatiezaak. Binnen twee jaar wil dat unieke project uitgroeien tot een volwaardige circulaire producent die met reststromen van Limburgse bedrijven aantrekkelijke producten maakt die bijdragen aan welvaart voor iedereen en tegelijk de druk op grondstoffen en het klimaat verminderen.

We werken aan een samenleving waarin iedereen meetelt.

Eigen producten

Limutatiezaak

De Limutatiezaak is een samenwerking tussen maatwerkbedrijf Bewel en designfirma Snokx. ‘Lim’ staat voor Limburg, ‘mutatie’ voor het muteren naar een nieuw model. “Veel bestaande producten en oplossingen voor afvalstromen moeten herdacht worden”, verklaart zaakvoerder Dany Snokx.

Bewel en Snokx leerden elkaar kennen via een studentenproject aan de LUCA School of Arts. Tom Ketels, commercieel directeur van Bewel: “Wij zijn als maatwerkbedrijf afhankelijk van externe opdrachtgevers, waardoor wij in bepaalde periodes een tekort aan werk hebben. Onze groendienst heeft in de winter bijvoorbeeld een pak minder werk. Daarom rijpte het idee om te starten met het maken van eigen producten zoals meubels. We klopten daarvoor aan bij de LUCA School of Arts, waar Dany Snokx lesgeeft.”

De studenten gingen aan de slag met een overschot aan houten industriële palletten. Ze verkenden de marktbehoeftes en gingen op zoek naar productoplossingen. Ook het eerste project van De Limutatiezaak, dat voortbouwt op het werk van de studenten, focust op het terug in omloop brengen van oude palletten. In juni werd een eerste verkenning van het project afgerond. Tom Ketels: “We kunnen de palletten bijvoorbeeld recupereren door er meubels of andere toepassingen van te maken. Denk maar aan opbergoplossingen in huis, relaxomgevingen op het werk of originele zitplaatsen op festivals.” De provincie Limburg en VLAIO trekken 50.000 euro uit om de Limutatiezaak te ondersteunen.

Gelijkwaardig partnerschap

Het studentenproject liep af in juni 2017, maar Snokx en Bewel bleven contact houden. De puzzelstukjes: beide bedrijven vullen elkaar aan en vormen een gelijkwaardig partnerschap. De creatieve duizendpoten van Snokx begeleiden het totaalplaatje, van visie tot conceptwikkeling en realisatie. Bewel neemt de productie en de logistiek voor zijn rekening. Dany Snokx: “We willen meebouwen aan een samenleving waarin iedereen meetelt. De doelgroepmedewerkers van Bewel zijn dus een essentiële schakel in het project.”

Het consortium is het begin van een structurele samenwerking: beide partners stellen hun pilootproject open voor andere Limburgse bedrijven die hun reststromen nuttig willen inzetten. Denk aan zeildoeken van vrachtwagens, folies, houtsnippers, versleten deuren, flesssendoppen… Binnen twee jaar willen ze een volwaardige structuur hebben opgericht, die de Limutatiezaak op grotere schaal in de markt zet. Cruciaal daarbij is dat Bewel vandaag al een grote speler is in Limburg. In negen vestigingen verspreid over de hele provincie zijn 1700 doelgroepmedewerkers aan de slag. “We hebben dat netwerk nodig om de motor in gang te zetten en andere bedrijven mee te krijgen op de trein van De Limutatiezaak. We geloven dat heel wat Limburgse bedrijven in ons verhaal willen stappen en horen graag wie mee koploper wil zijn”, vertelt Dany Snokx.

Slim design

De Limutatiezaak ziet het groots. “Willen we producten maken die de druk op de grondstoffen verminderen, dan is het zaak om vooral met materialen te werken die hernieuwbaar, natuurlijk afbreekbaar of robuuster zijn”, vertelt Tom Ketels. Dankzij slim design gaan voorwerpen langer mee en kunnen ze makkelijk hersteld en hergebruikt worden. Nieuwe en vernieuwende technologieën en concepten spelen daarbij een belangrijke rol. Concreet denken we bijvoorbeeld aan interactieve zitplekken in stadsparken, mogelijkheden om compact wonen te vergemakkelijken of lockers die je met je smartphone kan bedienen. Zo bouwen we mee aan een welvarende maatschappij en verlichten we de druk op de grondstoffen en het klimaat.” Wordt ongetwijfeld vervolgd.