Sense: "Vraag naar duurzame horeca stijgt"

Al ruim 20 jaar baat sociale onderneming Sense horecagelegenheden uit. De zaken liggen verspreid tussen Brussel en Antwerpen en zijn heel divers van opzet: buurtrestaurants, bedrijfsrestaurants, hotels, eventcatering … Wat hen verbindt? De focus op duurzame catering in een activeringscontext.

De horecazaken van Sense  zetten al lang in op duurzaamheid. Ze serveren vegetarische maaltijden, bieden gratis kraantjeswater aan, gebruiken geen papieren placemats meer … Nu willen ze duurzaamheid ook structureel verankeren in hun werking.

Kiezen voor impact

Johan Van Dooren van Sense: “De vraag naar duurzame of circulaire catering stijgt. Zo is ‘duurzaam werken’ steeds vaker een vereiste in aanbestedingen voor cateringopdrachten. Dat stimuleerde ons om na te denken over de verdere invulling van onze duurzaamheidsambities. De oproep ‘Sociaal Ondernemen – Innovatie’ van WSE kwam op het juiste moment. Met die financiering konden we ons laten ondersteunen door een externe, gespecialiseerde partner: Switchrs. Samen met hen bekeken we hoe we onze horecalocaties meer circulair kunnen maken. Niet op buikgevoel of met gerommel in de marge, maar op een structurele manier.”

Na een reeks workshops en bedrijfsbezoeken selecteerde Sense tien thema’s om de komende twee jaar mee aan de slag te gaan. Van Dooren: “Die thema’s werden gekozen op maat van onze context. Zo zijn we vrijwel nooit eigenaar van de gebouwen waarin we werken, waardoor het moeilijk is om bijvoorbeeld het energieverbruik van die gebouwen te verlagen. Op de tien gekozen thema’s kunnen we wél invloed uitoefenen.”