Trividend: investeringsfonds voor sociale economie met een missie

Ken jij Trividend al? Het is in de eerste plaats een investeringsfonds voor bedrijven werkzaam in de sociale economie. Maar ook bedrijven die de SDG’s uitdragen, zitten in de klantenportefeuille van Trividend. Het fonds treedt - als dat nodig is - op als financieel adviseur voor zijn klanten.

Trividend werd in 2001 opgericht op initiatief van een aantal sociale financiers. Hun opzet? Sociale spelers, private partners (onder meer banken) en de overheid samenbrengen in een investeringsfonds om risicokapitaal te verstrekken aan maatwerkbedrijven. Bruno Iserbyt van Trividend: “Tot op vandaag zitten heel wat van de oorspronkelijke investeerders in ons kapitaal. Onze grootste aandeelhouder is de Vlaamse overheid. Daarnaast waren ook Hefboom, Triodos Invest, Belfius (vroeger Bacob) en KBC Bank er al bij in 2001. Onze werking is doorheen de jaren wel sterk geëvolueerd.”

Brede klantenportefeuille

De eerste jaren speelde Trividend vooral een rol voor kleinere maatwerkbedrijven. “Die hebben we ook nu nog in ons klantenbestand, maar ons doelpubliek is intussen uitgebreid met afgeleiden van de sociale economie”, legt Iserbyt uit. “Veel bedrijven doen voor levering, onderhoud en groendienst een beroep op maatwerkbedrijven. Cyclobility bijvoorbeeld. Dat bedrijf leaset elektrische fietsen aan bedrijven, maar voor de assemblage werken ze samen met Werkplus, een maatwerkbedrijf uit Waregem. Door Cyclobility krediet te verlenen hebben we niet enkel een impact op tewerkstelling, maar ook op de CO2-uitstoot (minder bedrijfswagens op de baan) en op de gezondheid van werknemers.”

“Regel één voor investeringsfondsen is ‘spreid je risico’. Daarom kregen we een aantal jaren terug van de Vlaamse overheid een mandaat om per jaar vier dossiers op te starten met bedrijven die de SDG’s (de Sustainable Development Goals, internationale doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, vastgelegd door de VN, red.) hoog in het vaandel dragen. Zo’n dossier hebben we onder andere opgestart met DuCoop, een coöperatieve vennootschap die is opgezet om te investeren in duurzame technieken. Ze voorzien de duurzame nieuwbouwwijk De Nieuwe Dokken in Gent van hernieuwbare energie via een volledig gesloten watercircuit en een warmtenet dat verbonden is met de industrie.”