Trividend: investeringsfonds voor sociale economie met een missie

Ken jij Trividend al? Het is in de eerste plaats een investeringsfonds voor bedrijven werkzaam in de sociale economie. Maar ook bedrijven die de SDG’s uitdragen, zitten in de klantenportefeuille van Trividend. Het fonds treedt - als dat nodig is - op als financieel adviseur voor zijn klanten.

Trividend werd in 2001 opgericht op initiatief van een aantal sociale financiers. Hun opzet? Sociale spelers, private partners (onder meer banken) en de overheid samenbrengen in een investeringsfonds om risicokapitaal te verstrekken aan maatwerkbedrijven. Bruno Iserbyt van Trividend: “Tot op vandaag zitten heel wat van de oorspronkelijke investeerders in ons kapitaal. Onze grootste aandeelhouder is de Vlaamse overheid. Daarnaast waren ook Hefboom, Triodos Invest, Belfius (vroeger Bacob) en KBC Bank er al bij in 2001. Onze werking is doorheen de jaren wel sterk geëvolueerd.”

Brede klantenportefeuille

De eerste jaren speelde Trividend vooral een rol voor kleinere maatwerkbedrijven. “Die hebben we ook nu nog in ons klantenbestand, maar ons doelpubliek is intussen uitgebreid met afgeleiden van de sociale economie”, legt Iserbyt uit. “Veel bedrijven doen voor levering, onderhoud en groendienst een beroep op maatwerkbedrijven. Cyclobility bijvoorbeeld. Dat bedrijf leaset elektrische fietsen aan bedrijven, maar voor de assemblage werken ze samen met Werkplus, een maatwerkbedrijf uit Waregem. Door Cyclobility krediet te verlenen hebben we niet enkel een impact op tewerkstelling, maar ook op de CO2-uitstoot (minder bedrijfswagens op de baan) en op de gezondheid van werknemers.”

“Regel één voor investeringsfondsen is ‘spreid je risico’. Daarom kregen we een aantal jaren terug van de Vlaamse overheid een mandaat om per jaar vier dossiers op te starten met bedrijven die de SDG’s (de Sustainable Development Goals, internationale doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, vastgelegd door de VN, red.) hoog in het vaandel dragen. Zo’n dossier hebben we onder andere opgestart met DuCoop, een coöperatieve vennootschap die is opgezet om te investeren in duurzame technieken. Ze voorzien de duurzame nieuwbouwwijk De Nieuwe Dokken in Gent van hernieuwbare energie via een volledig gesloten watercircuit en een warmtenet dat verbonden is met de industrie.”

Twee mensen die rijden met een bakfiets.

Meer dan kredietverstrekker

Trividend biedt bedrijven de mogelijkheid tot financiering, vaak voor een bank die stap wil zetten. Zo had Cyclobility drie jaar geleden een ‘goed idee’, maar dat biedt nog geen garantie op succes, wat het voor banken minder interessant maakt om te investeren. Trividend kan in zo’n geval een eerste financierder zijn, en zo een bank overtuigen om mee in te stappen of op korte termijn mee aan boord te komen.

De werking van Trividend gaat echter veel verder dan kredietverstrekking. Iserbyt: “Het behoort tot onze missie om ondernemers financiële kennis mee te geven. Vooral starters ontbreekt het daar nog vaak aan. Door in de raad van bestuur of adviesraad te zetelen, kunnen we onze klanten actief ondersteunen met advies. Soms doen we dat op vraag van de klant zelf. In andere gevallen is het een voorwaarde van ons; het is onze missie om ervoor te zorgen dat de bedrijven overleven en wij willen natuurlijk ook dat zo weinig mogelijk dossiers slecht aflopen. Door die persoonlijke touch en adviesverlening onderscheiden we ons van andere financiers.” 

“Via ons netwerk kunnen we bepaalde bedrijven ook naar bijkomende investeringsmogelijkheden leiden. Zo kan onze partner het Sociaal Investeringsfonds (SIFO) een hefboom creëren. Voor onze klanten binnen de sociale economie kan SIFO tot twee derde cofinancieren. Als het om een lening gaat die ook nog eens door waarborgbeheer wordt ingedekt, kunnen we nog een stuk verder gaan. SIFO en waarborgbeheer zijn twee mechanismen die toelaten om langer mee te groeien met bedrijven of om bij grotere bedrijven een relevante rol te spelen.”

Toets doorstaan

Kandidaat-bedrijven worden bij Trividend getoetst aan drie parameters. Iserbyt: “Eén: past het bedrijf in onze filosofie? Is het een sociale-economiebedrijf, of als het een SDG-kandidaat is, gaat het dan zeker niet om greenwashing? Twee: komt de kandidaat op het juiste moment naar ons? Staat het idee al ver genoeg? Er moet al wat marktpotentieel zijn. Drie: de grootteorde. Wij hebben ongeveer 2 miljoen euro beschikbaar om te investeren. Daarom starten we liefst met een initiële investering van 50.000 euro die opgetrokken kan worden tot 150.000 euro. Pas als een kandidaat voldoet aan die drie vereisten, kunnen we een dossier opmaken.”

Dat dossier moet vervolgens goedgekeurd worden door het investeringscomité, waarin onder meer een aantal ondernemers, een professor marketing, een professor sociale economie en het hoofd Legal van Triodos Invest zetelen. “Zo krijgen we een zo divers mogelijk beeld van de kandidaat. Pas na die goedkeuring kunnen we een krediet verlenen.”

Zoekmachine voor financiering

Trividend is lid van Solifin, een netwerk van sociale financierders, opgericht in 2019. Solifin bestaat uit banken, investeringsfondsen, crowdfundingplatformen en filantropiefondsen die giften doen. Tegen het einde van dit jaar wil Solifin een zoekmachine voor sociale ondernemers lanceren. Zo moeten ze sneller hun weg vinden naar alternatieve financieringsmogelijkheden.