Pro Natura

VAN GROENAFVAL TOT VEZELPLAAT

Wat kun je nog allemaal doen met groenafval, buiten het te composteren of te laten verrotten? Dat onderzoekt maatwerkbedrijf Pro Natura, dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tewerkstelt in groendiensten. Het bedrijf richtte daar vijf jaar geleden een speciale innovatieafdeling voor op.

“We onderzoeken hoe we vezels en andere componenten kunnen afzonderen uit ons groenafval”, zegt Rein Dessers, Business Developer bij Pro Natura. “Het gaat om grasmaaisel, haagscheersel en woekerplanten als de Japanse duizendknoop. Bedoeling is om die vezels te verwerken tot nieuwe materialen met verschillende toepassingen.“

Lamp uit zwam

Pro Natura werkt bijvoorbeeld samen met het bedrijf Orineo uit Erps-Kwerps, dat natuurlijke gietvloeren en tafelbladen maakt. Zij gebruiken de groenresten van Pro Natura als kleurstof en als versteviging van hun vloeren en tafelbladen.

In opdracht van het burgerinitiatief 300bomen recycleert Pro Natura ook mos. “Het mos wordt geoogst op plaatsen waar het niet gewenst is, en vervolgens vermalen doelgroeparbeiders het en spreiden het uit op matten, waar het mos verder op groeit. Die mosmatten kunnen gebruikt worden als gevelbekleding of bekleding van platte daken.”

“We onderzoeken ook of we op groenafvalvezels mycelium kunnen kweken, de witte “worteldraden” van een zwam. Mycelium kan je op groenafval laten groeien in een soort mal. De myceliumdraden binden als het ware het groenafval samen tot een soort witte koek. Als je de mal eraf haalt, krijg je een piepschuim-achtig materiaal, volledig op maat gemaakt. Het bedrijf PermaFungi uit Brussel heeft zo een myceliumlamp gemaakt, de Lumifungi.”

Samen met het ontwikkelingsbureau Glimps uit Gent, expert in myceliumtoepassingen, test Pro Natura nu uit welke producten je nog allemaal kunt maken uit myceliummateriaal. “We denken bijvoorbeeld aan asurnen die volledig biologisch afbreekbaar zijn.”