Potjes gevuld met fruit en yoghurt.

Vegetarische catering met een verhaal

Mensen met en zonder migratieachtergrond, gelovigen en ongelovigen, links en rechts … VOEM vzw maakt er haar missie van om mensen te verbinden via hartverwarmende initiatieven. Wat denk je bijvoorbeeld van een vegetarische cateringdienst, ontsproten uit oefenkansen Nederlands voor anderstaligen?

Activiteiten Buurtwerking
Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen

Margot Hinnekens, zakelijk coördinator bij VOEM vzw: “De voorbije jaren groeide bij onze achterban, die grotendeels uit moslims bestaat, de vraag om op onze evenementen een vegetarisch alternatief aan te bieden. Daaruit is het platform ‘Veggie is Halal’ ontstaan. Onder die noemer organiseren we allerhande evenementen rond ecologie, duurzaamheid en islam.”

“Steeds vaker vroegen partners uit de socioculturele sector ons of we vanuit Veggie is Halal catering konden aanbieden. Op dat moment liep er een ander succesvol project binnen VOEM: de Taalbar, een laagdrempelige oefenkans Nederlands voor anderstaligen in de Gentse wijk Brugse Poort. De deelnemers waren hoofdzakelijk vrouwen. Zij oefenden de taal door onder meer samen te koken. Samen koken en eten werkt heel verbindend. Tel daar het enthousiasme van de deelnemers bij op en de link met de vraag naar catering was gelegd.”

Biologisch en lokaal

Verbinding is het sleutelwoord bij Veggie is Halal. “Via catering willen we de wereld van onze klanten opentrekken”, legt Hinnekens uit. “Het cateringteam bestaat grotendeels uit de vrouwen van de Taalbar. Zij geven het concept mee vorm: de menu’s samenstellen, contacten leggen enzovoort. We zien hen helemaal openbloeien. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, ze komen in contact met mensen die ze anders nooit zouden ontmoeten …”

Op het menu? Vegetarische maaltijden uit alle windstreken. Het cateringteam werkt zoveel mogelijk met voedseloverschotten, fairtradeproducten en seizoensgebonden, biologische en lokale ingrediënten. “De maaltijden zijn verpakt in glazen potten die hergebruikt kunnen worden. De etiketten op de potten worden op zaadjespapier gedrukt en kan je dus planten. Daarnaast sporen we onze klanten aan om de maaltijden zelf op te halen of door fietskoeriers te laten leveren. Dat is vaak de snelste en meest ecologische manier van levering.”

Voor het drukwerk wil Veggie is Halal samenwerken met maatwerkbedrijf Ryhove. “Zij bieden werk op maat van de skills en talenten van de werknemers, iets wat we binnen Veggie is Halal ook beogen. Hun sociale en vooral inclusieve insteek spreekt ons enorm aan. Het is een missie die we delen.”

Mensen van verschillende culturen aan een tafel met eten en drinken.

Preptalks

Met steun van het Departement Werk en Sociale Economie kon Veggie is Halal uitgroeien tot een echte sociale onderneming. “Met de middelen van de oproep ‘Sociaal ondernemen – oprichting’ willen we de vrouwen verder laten groeien”, vertelt Hinnekens. “Door de coronacrisis hebben we wel vertraging opgelopen. Het was bijvoorbeeld de bedoeling om een aantal leermomenten te organiseren met mensen met ervaring in de horeca en met sociaal ondernemen. Dat hebben we moeten uitstellen omdat we amper hebben kunnen cateren vorig jaar.”

“Op vraag van de vrouwen zijn we op zoek gegaan naar creatieve alternatieven. Zo vond een tijdje geleden onze eerste Preptalk plaats: een online kooksessie waarop we maaltijden klaarmaakten voor de hele week. ‘Meal preppen’ dus. De deelnemers vonden het bijzonder leuk en lekker en waren heel blij dat ze ondanks corona samen konden koken. Hopelijk kunnen we het binnenkort offline organiseren.”

Teams call met verschillende mensen van verschillende achtergronden.