Vzw Labeur komt met uniek ecologisch-sociaal project

Wie zijn auto een wasbeurt geeft, verbruikt veel water: tot wel 150 liter. Dat kan een pak ecologischer, dachten ze bij de Gentse sociale onderneming Labeur. Hun mobiele carwash ‘Eco Wash’ heeft slechts 5 liter water nodig om zeven auto’s weer als nieuw te doen blinken.

Eco wash wast auto’s (bijna) zonder water.

Elke morgen trekken enkele medewerkers van vzw Labeur met hun elektrische fiets naar de Gentse binnenstad. Ze zijn op weg naar de 150 deelwagens van Cambio, die verspreid over Gent staan. In hun fietszakken: biologische schoonmaakproducten om de auto’s aan de binnen- en buitenkant proper te maken.

Aanbod diversifiëren

“Dankzij de biologische producten kunnen onze medewerkers bijna wassen zonder water. Een vijftal liter per dag is meer dan genoeg om zeven auto’s te reinigen”, vertelt Ron Hermans, directeur van vzw Labeur. “Ter vergelijking: wie zijn auto op de traditionele manier wast, verbruikt al snel 150 liter water. In de carwash kan dat zelfs oplopen tot 300 liter.”

Vzw Labeur omschrijft zichzelf als een sociaal-ecologische organisatie. Haar missie is dubbel: mensen tewerkstellen die het moeilijk hebben op de gewone arbeidsmarkt én duurzame, milieuvriendelijke projecten uit de grond stampen. “We zijn ontstaan als een tewerkstellingsproject van de stad Gent. In het begin lag de focus vooral op schilder- en renovatiewerken. Nadien zijn we met Recup Design gestart, een meubelbedrijf dat uitsluitend met gerecycleerd hout werkt.”

Ook Eco Wash past perfect in dat ecologische plaatje. “Bovendien biedt dit project ons de mogelijkheid om ons werkaanbod te diversifiëren. Zo kunnen we mensen die bij ons terechtkomen verschillende richtingen uitsturen en zo aanvoelen in welke werkomgeving ze het meest tot hun recht komen.”

Auto's wassen kan je leren

In mei trad de eerste vaste werknemer voor het Eco Wash-project in dienst. “Het gaat om een Afghaanse vluchteling die via het OCMW bij ons terecht is gekomen. Met renovatiewerken had hij geen enkele ervaring, maar in onze mobiele carwash vond hij wel meteen zijn draai”, vertelt Ron Hermans. “Dit jaar willen we nog twee mensen aan een vaste job helpen via Eco Wash.”

Bij zo’n mobiele, ecologische carwash komt trouwens meer kijken dan je zou denken. Zo moeten de autowassers kilometerstanden kunnen aflezen, die getallen nauwkeurig noteren en vlot hun weg vinden in de Gentse binnenstad. “Binnen onze samenwerking met Cambio staan er regelmatig opleidingen op de planning. Een werknemer van Cambio komt dan praktische tips geven aan onze werknemers over hoe ze de auto’s het best wassen. Doordat ze in de praktijk het goede voorbeeld krijgen, zijn onze werknemers snel weg met de juiste wastechnieken.”

Groter werkterrein?

In maart ontving Eco Wash 25.000 euro steun van de Nationale Loterij. Die selecteerde het Gentse initiatief uit meer dan tweehonderd projecten rond duurzame ontwikkeling. Ook het Fonds Duurzaam Energiebeheer van de Koning Boudewijnstichting kende een projectsubsidie toe aan Eco Wash. Ron Hermans: “Die steun is bijzonder welkom. Op die manier kunnen we ons project op een professionele manier vormgeven, met bijvoorbeeld meer aandacht voor marketing.”

Dat ze bij Eco Wash zin hebben om te groeien, is ondertussen wel duidelijk. “Tegen het einde van 2018 willen we onze schoonmaakdiensten ook aan andere bedrijven aanbieden. Concrete nieuwe samenwerkingen zitten nog niet in de pijplijn. We willen eerst ons partnerschap met Cambio verder uitbouwen. We beschouwen dat als een leerproject voor onze medewerkers. Als dat goed loopt, kunnen we onze horizon gaan verbreden.”

Zien we binnenkort ook andere sociale ondernemingen aan de slag gaan met een mobiele carwash? Ron Hermans is er alvast van overtuigd dat hun initiatief ook elders binnen de sociale economie een succes kan worden: “We willen zelf ook onderzoeken of we ons actieterrein naar Lokeren of Sint-Niklaas kunnen uitbreiden. Daarom hebben we onlangs een project ingediend bij de provincie Oost-Vlaanderen.”