IN-Z en Groep Vandeweyer pakken krapte op de arbeidsmarkt aan

Doelgroepmedewerkers een opstap naar de reguliere arbeidsmarkt bieden, dat doet Poetskracht. Sociale onderneming IN-Z en schoonmaakbedrijf Groep Vandeweyer pakken met die samenwerking de krapte op de arbeidsmarkt aan.

Bij poetskracht krijgt iedereen een kans.

De samenwerking tussen schoonmaakbedrijf Groep Vandeweyer en sociale onderneming IN-Z is een primeur in Vlaanderen: voor het eerst richtten een sociale en een reguliere onderneming in een evenwaardige verhouding een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk op. Groep Vandeweyer, die een aantal schoonmaakfirma’s en een uitgebreide kennis in reinigingstechnieken en -machines in huis heeft, zorgt voor de commerciële kant. Vzw IN-Z is een sociale onderneming actief in de zorg, huishoudelijke hulp, horeca en sociaal toerisme, kind en vrije tijd, klussen en groenonderhoud. IN-Z focust op het personeel van Poetskracht: nieuwe medewerkers selecteren, begeleiden en opleiden.

Knelpuntberoep

Schoonmaken is een knelpuntberoep. “In zijn zoektocht naar toekomstige werknemers kwam Groep Vandeweyer bij ons aankloppen”, vertelt Ruth Claes, algemeen directeur bij vzw IN-Z. "Wij wilden vzw SOOP, onze zusteronderneming, al langer omvormen tot een coöperatieve vennootschap, want met poetsen maak je nu eenmaal winst en dat is niet verenigbaar met een vzw. De keuze was dus snel gemaakt.”

Bij Poetskracht werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ruth Claes: “We willen de drempel om bij ons aan de slag te gaan laag houden en focussen op mensen die de taal niet kennen of worden doorverwezen door OCMW’s en lokale besturen. Iedereen moet de kans krijgen om te groeien en door te stromen naar een job in de reguliere sector. Werk hebben is immers cruciaal om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Jobcreatie is met andere woorden onze basisdoelstelling.” Werknemers die er klaar voor zijn, stromen vanuit Poetskracht door naar een reguliere job bij Groep Vandeweyer.

 

Competentieversterking on the job

Die doorstroom wordt verzekerd door competentieversterking on the job. “Nieuwe werknemers hoeven geen opleiding te volgen voor ze bij ons aan de slag kunnen”, legt Ruth Claes uit. Wel krijgen ze tijdens de werkuren ondersteuning van onze werkvloerbegeleiders. Dat zijn werknemers die ook ooit op de werkvloer begonnen zijn en doorgroeiden tot leidinggevenden. Ruth Claes: “Zij hebben de ervaring en de vaardigheden om nieuwkomers te begeleiden en klaar te stomen voor de reguliere arbeidsmarkt.”

Daarnaast krijgt elke medewerker een persoonlijke begeleider. Aan de hand van een ontwikkelingsplan op maat wordt samen met de werknemer bepaald of hij of zij klaar is om door te stromen naar een job bij Groep Vandeweyer. Ruth Claes verduidelijkt: “Daarbij kijken we zowel naar de arbeidsattitude als naar de vaardigheden.” Waar nodig doet IN-Z een beroep op externe ondersteuning, zodat werknemers andere belangrijke vaardigheden sneller oppikken. Denk maar aan taalcoaches, want wie zich vlot kan uitdrukken in het Nederlands heeft uiteraard een streepje voor. Zo is Poetskracht een veilige springplank naar een job op de reguliere arbeidsmarkt.