Bootcamp: 'Versterk de impact van jouw sociale onderneming' (Gent)

Elke sociale onderneming wil maatschappelijke meerwaarde creëren. Maar hoe maak je nu echt impact? Het startpunt van elke sterke strategie is een zeer diepgaande impactanalyse. Van veranderingstheorieën, ecosystemen, actiemodellen tot systeemanalyses en het aanvallen van de status quo. Om vervolgens toe te werken naar een ambitieuze maar realistische strategie. 

In dit bootcamp kom je gedurende 3 halve dagen samen met zes andere sociale ondernemingen - uit verschillende sectoren – en maak je werk van jouw specifieke case: je leert van experts én van elkaar, in een open en vertrouwelijke sfeer. Tussen sessie 2 en 3 krijg je gedurende een halve dag individuele begeleiding op maat van je eigen case.  

23 juni 2022 - 09:30 tot 06 oktober 2022 - 13:00
Het bootcamp gaat van start in Gent, in de directe omgeving van het station Gent-Sint-Pieters:
Gent
550 euro2de deelnemer binnen dezelfde organisatie gratis.

Wat leer je tijdens de collectieve sessies?

 • Focus stellen in hét maatschappelijk probleem. Welk probleem is nu de essentie van jullie bestaan? Wat zijn de oorzaken en de gevolgen van dit probleem. En focussen we op de juiste dingen? 
 • Het proces om veranderingstheorie en -strategie op te stellen. 
 • Hoe het ecosysteem in kaart brengen. Welke actoren zijn er, en welke relaties en invloed hebben ze?  
 • Interventies om Systeemverandering / Sociale verandering te initiëren.  
 • De vertaling van impact naar lange termijn strategische keuzes. En een spiegel houden voor de huidige strategie en in welke mate deze impact maakt. 
 • Realistische, meetbare en communiceerbare indicatoren definiëren om impact op te volgen. 

Individuele verdieping

We maken de koppeling tussen organisatiestrategie en impact. Samen met Peter Depauw zoek je hoe je focus krijgt in het probleem dat je wil oplossen, gestretcht om je denkpatroon om te draaien, en met een stevige spiegel op de huidige aanpak.  

 • Samen bijten we ons vast in je voorbereiding, je impactanalyse en de relatie met jullie huidige strategie. 
 • We spiegelen, dagen uit, sturen samen bij en brengen blokkerende en versterkende factoren in kaart 
 • We maken een doorvertaling naar strategische consequenties. Wat is helpend in de huidige strategie? Wat ontbreekt? Waarop zouden we moeten versnellen/vertragen? 
 • We bepalen 2 tot 4 cruciale impact indicatoren. 
 • Aansluitend op deze individuele verdieping volgt een gebald rapport met een scherpe samenvatting en aanbeveling. Handig voor intern gebruik en vervolgstappen richting Raad van bestuur, collega-trekkers, gedragenheid bij collega’s, etc. 

Wanneer wordt dit bootcamp een succes?

 • Jouw enthousiasme tijdens en tussen de bijeenkomsten door bepaalt de kracht van dit bootcamp: je haalt eruit wat je erin steekt 
 • Je staat (idealiter) voor een concrete uitdaging of kampt met een praktisch vraagstuk dat aansluit bij dit thema 
 • Je kan en mag vanuit jouw functie kritisch meedenken over dit onderwerp 
 • Je hebt een goed zicht op het reilen en zeilen binnen je organisatie en kan achteraf de inzichten delen en implementeren  

Waar en wanneer vindt het bootcamp plaats?

Het bootcamp gaat van start in Gent, in de directe omgeving van het station Gent-Sint-Pieters 

 • sessie 1 & 2: Donderdag 23/6, volledige dag van 9.30u tot 16.30u 
 • Tussentijds: 1 op 1 coaching
 • sessie 3: Donderdag 6/10, van 9.30u tot 13u

De individuele sessies worden apart ingepland tussen de tweede en derde sessie. 

Covid-19: We houden steeds rekening met de maatregelen die van kracht zijn. Indien deze maatregelen fysieke bijeenkomsten verbieden of ontmoedigen, zullen we overschakelen op online bijeenkomsten. We doen dit steeds in nauw overleg met de docent.  

Docent?

Peter Depauw van Strategies And Leaders 

Wat is een bootcamp?

Een bootcamp is een interactief traject waarin je in vijf halve dagen jouw vaardigheden en kennis naar een hoger niveau tilt.

Samen met zeven andere sociale ondernemingen - uit verschillende sectoren - maak je werk van een specifieke case: je leert van experts én van elkaar, in een open en vertrouwelijke sfeer.

Intersectorale praktijkvoorbeelden inspireren je om buiten je hokje te denken. Vervolgens vertaal je deze ideeën naar een visie. Ten slotte begeleiden we je persoonlijk bij de uitwerking van deze visie, tijdens twee uur extra individuele coaching.

Inschrijven?

Om een maximaal resultaat in je organisatie te garanderen, stimuleren we dat elke deelnemende sociale onderneming twee deelnemers afvaardigt. Dit is geen verplichting. Je betaalt hiervoor 500 euro (excl. btw), ook als je maar één deelnemer afvaardigt.

Schrijf in via de knop hierboven. Twee weken voor de start ontvang je een bevestigingsmail met de agenda en praktische afspraken voor de eerste sessie.