Extra plaatsen voor circulaire activiteiten in sociale economie

2 april 2021 - Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Hilde Crevits stelde eind vorig jaar een groeipad aan extra contingent ter beschikking voor maatwerkbedrijven en maatwerkafdelingen in de sociale economie. De bijkomende tewerkstelling via dit groeipad was specifiek gericht op circulaire activiteiten.

Veel circulaire activiteiten lenen zich goed voor sociale tewerkstelling, denk maar aan het sorteren, inzamelen, onderhoud of reparatie van herbruikbare goederen. Op dit moment werken al veel maatwerkorganisaties rond circulaire economie. Bij deze oproep voor extra jobs werd voor het eerst een inhoudelijke focus gelegd op duurzame circulaire economie.

De oproep was bijzonder succesvol. 86 organisaties dienden een aanvraag in, waardoor de vraag het voorziene groeipad ruimschoots oversteeg.

De procedure tot toekenning van het contingent is intussen afgerond. Er kon aan 58 maatwerkbedrijven en 10 maatwerkafdelingen bijkomend contingent worden toegekend. Hierdoor kunnen 213 extra VTE medewerkers aan de slag.

De nieuwe projecten gaan heel breed en zetten in op circulariteit op verschillende domeinen: van mobiliteit tot textiel, voeding en landbouw. Zo komen er onder andere recyclagelijnen voor fietsen en kantoormeubilair, matrassenophaaldiensten, no-waste restaurants, en wasstraten voor herbruikbare bekers.

Meer info is te vinden in het document onderaan deze pagina.