Krijg jij al steun voor hoge energiekosten en energietransitie?

8 november 2022 - We kunnen er niet meer naast kijken: iedereen krijgt af te rekenen met hoge energiekosten, ook ondernemingen in de sociale economie. De Vlaamse overheid nam maatregelen om bedrijven door de energiecrisis te loodsen én tegelijk ook de energietransitie te versnellen. Wist je dat je als sociale-economieonderneming ook in aanmerking komt voor steun?

Check hieronder snel of je in aanmerking komt!

Er zijn 4 grote maatregelen:

Steunpakket energiekosten

Was je onderneming voor de crisis voldoende gezond? En lijd je nu operationele verliezen door de energieprijsstijgingen? Ook als sociale-economieonderneming of vzw kom je in aanmerking voor steun tot 80% van je operationeel verlies en tot maximum 500.000 euro per kwartaal. Als je onderneming in 2021 minstens 7.500 euro aan energie-uitgaven had, kom je hiervoor in aanmerking.

Hier vind je meer informatie.

Leningen rond hernieuwbare energie voor de sociale economie

Deze lening is al enkele jaren van kracht, maar nog steeds de moeite waard!

De lening voor hernieuwbare energie:

  • wordt toegekend met een vaste rentevoet van 1%;
  • loopt 10 jaar, met maandelijkse terugbetalingen;
  • kan worden aangevraagd per onderneming of per vestigingsplaats van een onderneming;
  • kan het volledige bedrag van de investering dekken, voor zover die je maximale jaarlijkse energiebehoefte niet overschrijdt;
  • kan aangevraagd worden via deze website.

Uitbreiding overbruggingslening

Ben je een Vlaamse KMO en heb je liquiditeitsnoden door de Oekraïnecrisis? Sinds februari 2022 kan je een overbruggingslening aanvragen bij VLAIO. Dit is een zeer voordelige lening (1,5% interest) voor ondernemingen.

Sinds 10 oktober is deze overbruggingslening uitgebreid. Alle KMO’s kunnen nu maximum 750.000 euro lenen. De enige voorwaarden zijn dat:

  • je voldoende terugbetalingscapaciteit hebt
  • het geleende bedrag niet hoger is dan 15% van de gemiddelde omzet over de voorbije drie jaar

Momenteel wordt er bovendien gewerkt aan een nieuwe variant van de lening. Hiermee zullen alle bedrijven (ongeacht hun grootte) tot maximum 2 miljoen euro kunnen lenen, met een looptijd van zes jaar.

Hier vind je meer informatie.

Impulsprogramma energietransitie (2022-2023)

Dit programma heeft als doel ondernemingen energie-efficiënt te maken. Als maatwerkbedrijf zal je toegang krijgen tot begeleiding en advies. Zo kom je te weten waar je prioritair op in kan zetten om je kosten te reduceren.

Er is 100 miljoen euro voorzien voor het impulsprogramma energie. In november/december zullen er samen met de sector afspraken gemaakt worden over de verdere concrete invulling.