Mariasteen pioniert in Industrie 5.0

20 februari 2018 - Wie industrie 5.0 in de praktijk wil zien, hoeft daarvoor niet naar een vestiging van één of ander internationaal conglomeraat. In de nieuwe vestiging van maatwerkbedrijf Mariasteen in Gits zie je al veel aspecten van de 'industrie op mensenmaat'.

Etion-magazine Ondernemen bracht een bezoek aan dit innovatieve maatwerkbedrijf. Koen Staelens en Philip Vanneste, respectievelijk algemeen directeur en gedelegeerd bestuurder van Mariasteen, vertellen hoe het komt dat klanten als Atlas Copco, Picanol, Hydro, Deceuninck, Delta Light en voestalpine Sadef al jarenlang samenwerken met maatwerkbedrijven.

Meer dan repetitieve taken

Eén van de redenen is ongetwijfeld dat maatwerkbedrijven niet langer enkel repetitieve taken uitvoeren voor hun klanten, maar ook aan productontwikkeling en productdesign doen. Niet enkel maatwerk qua werknemers, maar ook op maat van de klant. Daarbij worden op grote schaal innovatieve technieken ingezet, zoals cobots en cognitieve werkplekondersteuning. Koen Staelens verduidelijkt: “We brengen nauwkeurig in kaart welke cognitieve en motorische mogelijkheden onze mensen hebben via een standaardmethodiek uit de Duitse automobielindustrie. We matchen dat met het werk dat we hebben en de capaciteiten die daarvoor nodig zijn. Vandaar die keuze voor een ruim pallet aan activiteiten. Iemand die meer houdt van wat zwaarder werk zetten we niet aan fijne elektronische componenten. De kleine afwijkingen proberen we weg te werken door het werk aan te passen aan de mensen. We herdenken structuren en processen, of passen de werkplek en de tooling aan. Maar het kan ook zover gaan dat we in co-engineering met klanten betere producten ontwikkelen die bovendien goedkoper te maken zijn.”

Pioniers in de industrie

Philip Vanneste verklapt het geheim van het innovatieve Mariasteen: “We hebben een strategisch team dat nadenkt over de toekomst, over trends in de industrie en over technologie. We hebben ook strategische vrijwilligers, experten uit de innovatiewereld, en we werken samen met hogescholen, universiteiten en kennisinstellingen." Koen Staelens vult aan: "We denken nu bijvoorbeeld samen met de KU Leuven na over mogelijkheden om mensen te monitoren op polsslag, transpiratie etc., om te zien hoe de stressniveaus evolueren. Als mensen met stress te kampen hebben, dan is dat voor ons het signaal om het werk anders te organiseren."

Mariasteen pioniert met Industrie 5.0(847.61 KB)