Nieuwe publicaties over sociale economie om je laagdrempelig op weg te helpen

2 juni 2020 - Circulair ondernemen is een van de uitdagingen tot een duurzame economie. Ook sociale-economieondernemers kunnen hun bijdrage leveren. Weet je niet goed hoe te beginnen?
De collega’s van Vlaio en Vlaanderen Circulair hebben een handige brochure opgesteld met tips en uitleg. Ook de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant helpen je laagdrempelig op weg met hun publicaties.

Nieuwe publicaties sociale economie

Vlaio en Vlaanderen Circulair

 

Materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk blijven inzetten, dat is waar het in de circulaire economie om draait.
De collega’s van Vlaio en Vlaanderen Circulair hebben een handige brochure opgesteld met tips en uitleg.  Ook interviewden ze acht bedrijven om de verschillende opties voor circulaire en duurzame ondernemers in de verf te zetten.

Bekijk hier de publicatie “Naar een duurzame en circulaire economie”.

provincie Oost-Vlaanderen

De Green Deal van de Europese Unie is groen, sociaal en circulair, maar de verandering start op lokaal niveau. Zowel bedrijven als lokale besturen kunnen ondernemen met maatschappelijke impact.
Maar hoe doe je dit concreet? Welke initiatieven kan je als stad of gemeente nemen om de sociale en circulaire economie te versterken en structureel te verankeren in het lokale beleid?
De publicatie ‘Aankopen met positieve impact. Goede praktijken in Oost-Vlaanderen’ werpt een licht op sociale, klimaatefficiënte en circulaire aankoopdossiers uit Oost-Vlaanderen.

Bekijk hier de publicatie “Aankopen met positieve impact. Goede praktijken in Oost-Vlaanderen”.

provincie Vlaams-Brabant

Als lokaal bestuur kan je een cruciale rol spelen in de ondersteuning van (organisaties uit) de sociale economie. Maar hoe begin je er precies aan? En welke maatregel is het meest geschikt in een gegeven context? Mieke Frans, bestuurssecretaris sociale economie bij provincie Vlaams-Brabant, wijst je de weg.
In het eerste deel biedt ze een grondige introductie van de sociale economie (definitie sector, beoogde doelgroepen, soorten sociale-economieorganisaties). 
Het tweede deel gaat dieper in op de mogelijke rol van lokale besturen (de rol van actor, van klant, van financier of van regisseur). Per rol geeft ze aan over welke mogelijke maatregelen het bestuur beschikt en biedt ze handvatten om in elke situatie een onderbouwde beslissing te maken (door middel van beslissingsbomen en gerichte vragen).

Bekijk hier het boek “Aan de slag met sociale economie. Handleiding voor begeesterde lokale besturen.”