oproep innovatie

Oproep "Sociaal ondernemen - Innovatie"

Ook in 2023 lanceert het Departement WSE vier oproeprondes voor innovatieprojecten binnen de sociale economie! Ben jij een maatwerkbedrijf, maatwerkafdeling of lokale diensteneconomie initiatief en wil je innovatief aan de slag binnen je bedrijf?

Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een financiële tussenkomst bekomen voor je innovatieproject. Je hoeft hier bovendien niet alleen mee aan de slag. Ook binnen een samenwerkingsverband kan je in aanmerking komen.

Opgelet: de aanvraagprocedure voor deze oproep gebeurt online via Platos.

Waarover gaat de oproep?

De Vlaamse economie blijft veranderen. Maar zulke veranderingen, vb. onder de vorm van nieuwe technologieën en digitalisering, betekenen ook opportuniteiten voor ondernemers. Met deze oproep ondersteunen we ondernemers die antwoorden zoeken op deze uitdagingen en innovatie-opportuniteiten detecteren.

We ondersteunen enerzijds het conceptualiseren en ontwikkelen van innovatieve activiteiten met als doelstelling om onaangesproken markten aan te spreken. Deze activiteiten kunnen betrekking hebben op zowel de dienstverlening, producten, businessmodellen als samenwerkingsmodellen.

Daarnaast komt het optimaliseren en innoveren van de bestaande bedrijfsprocessen om toekomstgericht te ondernemen en optimaal te kunnen reageren op toekomsttrends in aanmerking.

Bekijk het animatiefilmpje over de oproep "Sociaal ondernemen: Innovatie" hieronder.

Inspiratie nodig?

Het Departement Werk en Sociale Economie onderzocht voor verschillende domeinen welke strategische trends een impact zullen hebben op sociale economie ondernemingen. Er werd eveneens onderzocht welke bedreigingen en kansen dit met zich meebrengt.  

Volgende specifieke sectoren werden doorgelicht:

  • Circulaire economie
  • E-Commerce
  • Industriële noden (vb. maakindustrie)
  • Groenzorg
  • Hernieuwbare energie
  • Zorgsector

U kan deze trendonderzoeken hier raadplegen.

Voor welke acties?

Alle relevante acties verbonden aan het doorlopen van een gedegen innovatieproject, kunnen worden opgenomen in het projectvoorstel. Het eindresultaat hoeft daarbij nog niet gekend te zijn. De focus en de uitwerking van de acties bevinden zich op operationeel niveau.

Tijdens de subsidieperiode van maximaal 12 maanden voeren de projecten het vooropgestelde innovatieproject uit.

Wie komt in aanmerking?

De subsidie kan verleend worden aan maatwerkbedrijven, maatwerkafdelingen en lokale diensteneconomie-ondernemingen. Maar evenzeer aan samenwerkingsverbanden tussen bovenstaande ondernemingen en derden, zoals wetenschappelijke instellingen of reguliere bedrijven.

Subsidie

De subsidie bedraagt 70% van de aanvaarde projectkosten met een maximumsteun van 50.000 euro. Zowel loonkosten als werkingskosten komen in aanmerking.

Wil je meer info over de aanvraagprocedure?

Binnen het beschikbare krediet kan de oproep in 2023 meerdere keren opengesteld worden.

De kalender van de indieningsrondes (ter indicatie) ziet er als volgt uit.

Indieningsperiodes

Start projecten

2/2 – 31/3

1/6

1/4  - 15/6

1/9

16/6 – 15/9

1/12

16/9 – 31/12

1/3

Klik hier voor meer informatie over de oproep en de aanvraagprocedure.

Platos

Platos is de applicatie voor de behandeling en de opvolging van subsidie-oproepen. Dankzij deze applicatie kan je de status van je dossier(s) opvolgen, en verloopt alles via elektronische weg.