GENTSE START-UP SCHAKELT MAATWERKERS IN VOOR CIRCULAIRE MODE

De Gentse ontwerpster Soraya Wancour richtte modelabel Studio AMA op met een duidelijk doel voor ogen: de mode-industrie duurzamer en socialer maken. Haar circulaire modecollectie, gemaakt van textielafval, wordt vervaardigd in maatwerkbedrijven.

Soraya Wancour wil met haar ethische modelabel Studio AMA een tegenwicht vormen tegen de fast fashion: goedkope kleding die aan een hoog tempo en in slechte arbeidsomstandigheden wordt geproduceerd. “Ik maak verantwoorde mode die zo duurzaam mogelijk is.”

Restafval

De textiel en mode-industrie zijn vaak nog weinig duurzaam. Afval, slechte arbeidsomstandigheden, veel pakketjes die heen en weer vliegen,… Wancour zocht en vond een oplossing. “Ik wil mijn klanten transparantie bieden. Zo hergebruik ik voor mijn collectie enkel restafval van de lokale textielindustrie. Mijn nieuwe reeks sweaters is bijvoorbeeld volledig gemaakt van matrassencovers.”, vertelt de ontwerpster. “Ik verpak mijn stuks ook niet en er zit geen label in genaaid. Bovendien probeer ik zelf restafval te vermijden door zoveel mogelijk stof te verwerken.”

Vraaggestuurde aanpak

Wancour kiest er bewust voor om het circulaire verhaal ook een sociale invulling te geven. Ze laat de confectie van haar collectie steevast uitvoeren door maatwerkbedrijven. De sweaters worden gemaakt in vzw Zonnehoeve, vlak bij Gent. Dat maatwerkbedrijf beschikt met een eigen textielafdeling over volledig uitgeruste machines, gebruiksklaar om kwaliteitsvolle sweaters te produceren.

“Onze samenwerking verloopt bijzonder vlot, al is het soms voor beide partijen een zoektocht.  Bij vzw Zonnehoeve luisteren ze naar mijn wensen en zoeken ze constructief mee naar oplossingen op maat. Die vraaggestuurde aanpak is ook nodig. Studio AMA werkt telkens met een kledingreeks in beperkte oplage. Die kleinschalige productie was eerder een atypische opdracht, anders dan grote volumes op korte tijd te verwerken. Toch voelde ik meteen dat we op dezelfde golflengte zaten. Intussen is het een wisselwerking geworden. Ik overleg met hen over de mogelijkheden en ze geven mij feedback. Die feedback neem ik mee wanneer ik materiaal selecteer of nieuwe ontwerpen maak.”

“Hetzelfde product komt telkens terug, maar uitgevoerd in andere stoffen. Per product dat wordt opgestart is er een opstartperiode, waarin gezocht wordt naar optimale kwaliteitoplossingen. Er is werk om dit op punt te zetten. Mijn bestellingen zijn klein; ook omdat ik starter ben. Ik vraag een volledig product, geen onderdeeltje uit de schakel, iets wat meer gebeurt in maatwerk.”