Maatwerkbedrijven Troev en Mariasteen bundelen de krachten

In Tielt bundelden maatwerkbedrijf Mariasteen en Troev vzw hun krachten. Zo creëren ze een zinvolle job voor 40 mensen met een arbeidsbeperking.

Eindelijk heeft Tielt ook een plaats voor sociale tewerkstelling

Van de 1474 werkzoekenden in het arrondissement Tielt hebben een goeie 300 een arbeidsbeperking, en 600 van hen zoeken al langer dan een jaar naar werk. Hoewel er in de streek heel wat arbeidskrachten te weinig zijn, konden deze mensen tot voor kort nergens terecht. Koen Staelens, directeur van Mariasteen: “Ondanks het grote marktpotentieel was Tielt tot nog toe een blinde vlek op het vlak van sociale tewerkstelling. De mobiliteit in de regio vormt een belangrijke drempel, zeker voor mensen met een beperking. Daar komt nu verandering in, want samen met vzw Troev hebben we een sociale werkplaats opgericht, pal in het centrum van Tielt en vlak bij het station.”

Mariasteen koesterde al jaren de ambitie om in Tielt aan de slag te gaan en ook daar aan kansengroepen een plek te bieden op de arbeidsmarkt. Met meer dan 850 medewerkers is Mariasteen een van de grootste maatwerkbedrijven van Vlaanderen. Koen Staelens: “In het voorjaar van 2017 nam Troev contact met ons op met de vraag om in Tielt samen te werken.”

Complementair

Stefaan Degryse, coördinator van Troev: “De Tieltse Bouwmaatschappij, opvangcentrum Mivalti en het Sociaal Verhuurkantoor regio Tielt hadden eerder dat jaar de vzw Troev opgericht. Het doel: een plaats voor sociale tewerkstelling opstarten in de stad. Maar dat bleek niet eenvoudig: van in het begin heb je immers een zekere schaalgrootte nodig om aan de vraag van bedrijven te kunnen voldoen. Daarom keken we al snel uit naar een samenwerking met een ervaren speler uit de regio. Die hebben we gevonden in Mariasteen.”

Mariasteen werd opgericht in 1963 en heeft dankzij die jarenlange ervaring veel kennis in huis op het vlak van sociale economie en bedrijfsvoering. Troev kan op zijn beurt bogen op een stevig netwerk van ruim twintig actoren. “Zo’n netwerk is cruciaal als je een nieuwe markt wil uitbouwen”, weet Koen Staelens.

Troev en Mariasteen vinden nu samen onderdak in de leegstaande drukkerij van Lannoo in hartje Tielt. Zeven medewerkers werken er sinds kort voor de Tieltse groendienst. Daarnaast lopen er gesprekken met bedrijven voor lichte industriële sorteer- en montagewerken en verpakkingsopdrachten. En verder wordt de oprichting van een klusjesploeg voorbereid. “Die kan schilderwerken en kleine onderhoudswerken uitvoeren. Vanaf september staan onze werknemers paraat”, zegt Degryse.

Vluchtelingen

De partners willen op termijn ook kansen bieden aan nieuwkomers. Troev staat in contact met het opvangcentrum voor vluchtelingen in Wingene. Stefaan Degryse: “Een groot aantal asielzoekers hebben een arbeidskaart en willen graag aan de slag, maar door de ligging ver van het centrum vinden zij zeer moeilijk de weg naar een werkplek. Gezien de grote vraag naar geschikte arbeidskrachten in de regio zullen ook zij binnenkort aan de slag kunnen.”