Zakken met felle kleuren, uit oude filmspandoeken.

Weerwerk: van afgedankt textiel tot circulair product

Bij Sphinx Cinema in Gent kan je tegenwoordig draagtassen kopen gemaakt van oude filmspandoeken. Het idee komt van maatwerkbedrijf Weerwerk. “Door in te haken op de circulaire economie, creëren we een meerwaarde voor de lokale gemeenschap.”

Ondernemingstype Lokale diensteneconomie
Ondernemingstype Maatwerkbedrijf; AMAWSE
Activiteiten Administratieve diensten
Activiteiten Bouw en renovatie
Activiteiten Groenzorg en onderhoud openbare ruimte
Activiteiten Houtverwerking
Activiteiten Land- en tuinbouw
Activiteiten Montage
Activiteiten Schoonmaak
Activiteiten Tuinaanleg en -onderhoud
Activiteiten Verpakking
Activiteiten Strijkdiensten
Activiteiten Andere
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent

“We hebben altijd de ambitie gehad om een voorloper te zijn”, vertelt Pieter De Gryse, directeur van Groep Weerwerk. Die Groep verenigt vier vzw’s die actief zijn in Roeselare, Gent en Antwerpen. Ze zijn sterk in maatwerk, de lokale diensteneconomie en activering, opleiding en coaching.

“We willen mensen van een onbetaald traject laten overschakelen op betaald werk in de sociale of de reguliere economie en mensen vanuit de sociale economie laten doorstromen naar de reguliere economie. Dat doen we op basis van allerhande innovatieve methodieken. Maar ook op andere vlakken willen we blijven vernieuwen. Dankzij een subsidie van het Departement Werk en Sociale Economie worden we nu naast dienstenbedrijf ook een circulair productiebedrijf.”

De toekomst is circulair

“Circulair wordt het nieuwe normaal”, stelt De Gryse. “Door daarop in te zetten, creëren we een meerwaarde voor de lokale gemeenschap en voor onze leefomgeving. Bovendien leren we onze medewerkers vaardigheden aan waarmee ze in de toekomst veel meer kans maken op werk.”

Het eerste resultaat dat Weerwerk kan voorleggen, zijn draagtassen uit afgedankte reclamezeilen. “Dat idee leefde hier al lang. De inspiratie kwam van Carole Hipken, een textieldesigner waarmee we al een tijd contact hadden. Zij heeft de eerste tassen ontworpen.”

Zak met de woorden "omg Van Eyck was here" op de zijkant.

Filmspandoeken

Momenteel heeft Weerwerk samenwerkingen lopen met Stad Gent en Sphinx CinemaProjectmanager Johan Bonner: “Bij Sphinx hangen elke maand nieuwe spandoeken op de gevel. Van de oude maken wij nu tassen die zij op hun beurt verkopen. In deze tijden is dat een welkome bron van inkomsten voor hen.”

“Dat is voor ons het ideale verhaal: een product dat na gebruik weggegooid zou worden, opnieuw in een kwalitatief product gieten dat onze leverancier zelf kan verkopen. Zo zien we heel wat opportuniteiten: in de evenementensector, de bouw …”

Vrouwen met grote Frozen film poster.

Naaiatelier uitbouwen

De draagtassen zijn nog maar het begin. Bonner: “We zouden graag ook andere producten ontwikkelen. En met textielbedrijven bekijken we welke materiaalstromen we nog kunnen verwerken. Textiel staat centraal. We zitten hier in Roeselare in het hart van de textielindustrie. Maar de afgelopen decennia is die sector erg verarmd, onder meer door concurrentie uit het buitenland. Met dit project willen we opnieuw duurzame jobs creëren in die sector. Daarom tillen we ons naaiatelier naar een hoger niveau.”

Vrouwen die een oud film spandoek versnijden.

Circulair design

Circulair is meer dan recycling en upcycling, benadrukt De Gryse. “Het begint bij de productontwikkeling. Dus stappen we naar bedrijven en gaan we met hen in dialoog: hoe kan je op een andere manier produceren zodat je product op het einde van de levensduur ofwel volledig gerecycleerd kan worden om hetzelfde product te maken, ofwel een andere toepassing kan krijgen met nog altijd een behoorlijk lange levensduur? En welke rol kunnen we daar met Weerwerk in spelen?”

Financiële duw in de rug

Weerwerk heeft er een stevig voortraject op zitten. De Gryse: “Zonder de subsidie was het niet gelukt om die start-upfase door te komen. We nemen de tijd om de markt te verkennen – want alles staat of valt met je afzetmarkt – we hebben ons businessmodel uitgebouwd, prototypes gemaakt … Nu staat de productie op poten, komen er inkomsten binnen en hebben we ruimte om nieuwe circulaire ideeën uit te denken.”