START SOON: Nieuw begeleidingsaanbod voor sociale ondernemersideeën

21 september 2020 - Heb jij een sociaal ondernemersidee? Of wil je met jouw bedrijf meer maatschappelijke impact creëren? Dan is dit nieuwe gratis begeleidingstraject StartSOON zeker iets voor jou!

Enkel winstrealisatie is niet voldoende voor de onderneming van de toekomst. De coronapandemie en de economische crisis doen beseffen dat het anders moet. Gezondheid en welzijn voor iedereen, maatschappelijke integratie van mensen die uitsluiting ervaren, het aanpakken van de uitdagingen die de klimaatverandering teweegbrengt, werken aan een meer duurzame wereld.

Met Start SOON (Start SOciaal ONdernemen) lanceert de Vlaamse Overheid een nieuw begeleidingsaanbod om sociaal ondernemerschap aan te moedigen. Vlaams minister bevoegd voor sociale economie Hilde Crevits: "Sociaal ondernemers kunnen nieuwe antwoorden geven op maatschappelijke uitdagingen. En zo maatschappelijke winst creëren".

Als sociaal ondernemer maak je een wereld van verschil

Start SOON is er voor mensen met een ondernemingsidee bij wie het kriebelt om een sociale onderneming in de wereld te zetten. Veel mensen broeden op een ondernemersidee waarmee ze het verschil willen maken. Van een webshop voor producten met respect voor mens en de natuur, activiteiten voor mensen met een beperking, de tewerkstelling van kansengroepen, ... Dat idee kan sociaal, duurzaam, innovatief, participatief, coöperatief zijn.

“Veel aspirant ondernemers hebben jarenlange ervaring in ondernemingen opgebouwd en hebben zin om hun neus voor zaken te combineren met het creëren van maatschappelijke impact." stelt Vlaams minister Hilde Crevits. "Met Start SOON helpen we hen op weg om een duurzame sociale onderneming in de wereld te zetten".

Start SOON begeleidt je bij het omzetten van idee naar sociale onderneming

Start SOON begeleidt de (startende) ondernemers in een tweedelig traject.

 • In de drie workshops van het basistraject krijgen de ondernemers professionele ondersteuning om hun ondernemersidee te vertalen in een doordacht en onderbouwd ondernemingsplan.
   
 • In het acceleratietraject helpt Start SOON de ondernemers om een onderneming in de wereld te zetten die duurzaam is. Ook voor de omgeving én de ondernemer zelf.
  Ondernemers die geselecteerd worden voor het acceleratietraject krijgen naast gratis workshops ook nog 20 uur individuele begeleiding. Dit gebeurt door een netwerk van ervaren experten én op maat van de specifieke noden en behoeften van de startende sociale ondernemer. Aan het eind van het traject hebben ze de nodige kennis én een businessplan op zak om een sociale onderneming te starten.

Voor wie?

Start SOON is gratis voor sociale ondernemers die professioneel aan de slag willen. Het begeleidingstraject Start SOON staat open voor:

 • (Startende) sociaal ondernemers die een oplossing ontwikkelen voor een maatschappelijk probleem.
 • Ondernemers die sociale tewerkstelling willen creëren.
 • Ondernemers die een maatwerkbedrijf, maatwerkafdeling of LDE willen oprichten.
 • Reguliere ondernemingen die willen omvormen tot maatwerkbedrijf, maatwerkafdeling of LDE.

Door wie?

Voor Start SOON slaan 3 organisaties de handen in elkaar. Start SOON is een initiatief van Hefboom vzw, Sociale InnovatieFabriek en Möbius.

 • Hefboom heeft een jarenlange ervaring in Vlaanderen en Brussel in het begeleiden van startende sociale ondernemers naar een sociale en duurzame onderneming, en beschikt over veel expertise op het vlak van diverse financieringsmogelijkheden.
   
 • De Sociale InnovatieFabriek is sterk in sociaal en innovatief ondernemerschap en het opschalen van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.
   
 • Möbius is expert in het bijstaan van ondernemingen om meer duurzaam en circulair te ondernemen.

Wil je aan de slag?

Het begeleidingstraject Start SOON is gratis voor de geselecteerde kandidaat-ondernemers.

Een eerste basistraject start op 13 oktober 2020. De volgende data vind je op de website van Start SOON.

Wil je aan de slag? Bezoek de website www.start-soon.be en meld je aan.