Individueel maatwerk

De ideale versterking is misschien wel een werknemer met een arbeidsbeperking. Via individueel maatwerk krijg je als werkgever financiële ondersteuning bij de aanwerving en tewerkstelling van personen met een arbeidsbeperking. Ook als zelfstandige met een arbeidsbeperking kan je rekenen op ondersteuning. Want een pracht van een werkkracht, die laat je niet schieten. 

Wat?

Op 1 juli 2023 is de regelgeving rond individueel maatwerk in voege gegaan.
De regelgeving vereenvoudigt het beleidskader voor de tewerkstelling van mensen met een arbeidsbeperking. Individueel maatwerk bouwt verder op 4 maatregelen die verdwijnen: de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP), de Sociale Inschakelingseconomie (SINE), de Lokale Diensteneconomie (LDE), en de maatwerkafdelingen (MWA) van collectief maatwerk. 

Individueel maatwerk biedt financiële ondersteuning aan werkgevers bij de aanwerving en tewerkstelling van mensen met een erkende arbeidsbeperking en aan zelfstandigen met een erkende arbeidsbeperking. De ondersteuning bestaat uit een loonpremie of een loon- en begeleidingspremie voor werkgevers, en een ondersteuningspremie voor zelfstandigen

De loon- of ondersteuningspremie komt tegemoet aan de eventuele bijkomende kosten of lagere productiviteit als gevolg van de arbeidsbeperking. Daarnaast maakt de begeleidingspremie (professionele) begeleiding op de werkvloer mogelijk. Dit zowel voor de werknemer met een arbeidsbeperking, als voor de collega’s en de werkgever. 

Wie?

Ben je werkgever en heeft een van je huidige of toekomstige werknemers een arbeidsbeperking? Of ben je zelfstandige in hoofd- of bijberoep en heb je een erkende blijvende of tijdelijke arbeidsbeperking? Dan kan je de premies van individueel maatwerk aanvragen

Meer info

Meer informatie over individueel maatwerk vind je terug op de webpagina ‘Individueel maatwerk’.

Neem ook een kijkje op de campagnepagina voor getuigenissen en infomateriaal: Pracht van een werkkracht | Vlaanderen.be