Taalcoach - Nederlands op de werkvloer

Loopt de communicatie tussen je anderstalige en Nederlandstalige medewerkers weleens mank? Of merk je dat jouw anderstalige medewerkers soms uitblinken in technische kennis, maar onvoldoende kunnen communiceren met collega’s en klanten? Dan kan een taalcoach goed van pas komen. Helemaal handig is het wanneer je als bedrijf zelf zo’n expert in huis hebt. Met een gratis ‘train the trainer’-programma kan je als sociale-economiebedrijf of als lokaal bestuur een van je werknemers laten opleiden tot taalcoach. De VDAB stelt daarvoor zijn expertise ter beschikking.

Wat doet een taalcoach?

Een taalcoach gaat binnen een bedrijf met álle werknemers aan de slag: hij of zij coacht zowel de anderstalige als de Nederlandstalige werknemers. Want communicatie is geen eenrichtingsverkeer. Vlot instructies kunnen begrijpen is bijvoorbeeld een kwestie van duidelijke instructies krijgen. De instructeur gaat op maat van jouw bedrijf en jouw werknemers aan de slag: instructies geven en begrijpen, vragen stellen en beantwoorden, problemen uitleggen en melden, formulieren invullen, veiligheidsvoorschriften begrijpen …

Wat kan de VDAB voor je doen?

Met een eigen taalcoach kan je een duurzaam taalbeleid opstarten in je organisatie. De VDAB bekijkt samen met jou hoe je dat best kan aanpakken en zorgt voor de begeleiding.

Concreet:

  • De VDAB heeft een jarenlange ervaring met de opleiding ‘Nederlands op de Werkvloer’.  In de loop van die jaren heeft de VDAB een methode op maat ontwikkeld. Met die methode ga je onder begeleiding van een VDAB-instructeur aan de slag.
  • De VDAB-instructeur komt bij je langs voor een ‘train de trainer’-opleiding. Afhankelijk van de ervaring met taalcoaching duurt zo’n opleiding 40 tot 120 uur. Naast opleiding biedt de VDAB het nodige lesmateriaal zodat je nieuwe taalcoach zonder problemen aan de slag kan gaan. Na afloop van de opleiding heb je een volwaardige taalcoach in huis!

Wat levert het je op?

  • Een eigen taalcoach houdt gericht en structureel binnen jouw bedrijf of lokaal bestuur de vinger aan de pols op het vlak van communicatie met anderstaligen.
  • Een grondig taalbeleid levert een beter onderling overleg op, een grotere veiligheid en een intensere samenwerking.

Heb je vragen of wil je concreet aan de slag?

Contacteer dan de contactpersoon NT2 van de VDAB voor jouw provincie:

West-Vlaanderen

Henk Vandenbroucke
0487 62 67 69
Henk.vandenbroucke@vdab.be

Oost-Vlaanderen

 

Karolien Van der Biest
0488 37 87 03
Karolien.vanderbiest@vdab.be

Antwerpen

 

Patrick Noël Vercruysse
0499 54 17 04
patrick.n.vercruysse@vdab.be

Limburg

 

Jan Mommen
0477 21 02 49
jan.mommen@vdab.be

Vlaams-Brabant

 

Barbara Noteris
0475 36 35 19
barbara.noteris@vdab.be

Brussel

Katrijn Hilleware
0472 55 59 49
katrijn.hillewaere@vdab.be