Bij Renotec is samenwerken met een maatwerkbedrijf een reflex geworden

Renovatiebedrijf Renotec ziet het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid om regelmatig maatwerkbedrijven in te schakelen. Voor StartupVillage, een historisch pand dat grondig gerenoveerd moest worden, werkte het in 2017 intensief samen met het Antwerpse maatwerkbedrijf Levanto.

Ondernemingstype Onderneming i.s.m. maatwerkbedrijf
Activiteiten Bouw en renovatie
Provincie Antwerpen
Gemeente Deurne
Bij elk project bekijken we of we levanto kunnen inzetten.

Het Antwerpse renovatieproject betekende het zoveelste succesverhaal in een lange reeks samenwerkingen tussen Renotec en Levanto. Ook nu weer waren de medewerkers van Levanto betrokken bij verschillende renovatiefases. “Zij hebben voor ons de werf op orde gehouden en de zolder van het gebouw geïsoleerd. Dat deden ze echt uitstekend”, vertelt Marc Smets van Renotec. “Samen met onze schildersploeg hebben ze ook de hele binnenkant van het pand geschilderd. Daarnaast werkten ze samen met de onderaannemer die de parketvloer legde. Het ging daarbij om een opleidingstraject, waarbij ervaren parketleggers de medewerkers van Levanto de kneepjes van het vak leerden.”

Heldere communicatie

Regelmatig een maatwerkbedrijf inschakelen is een reflex die bij Renotec ingebakken zit. “Bij elk nieuw renovatieproject bekijken we wat de mogelijkheden voor zo’n samenwerking zijn. Bij isolatie- en schilderwerken zullen we bijvoorbeeld altijd proberen om een maatwerkbedrijf in te schakelen. Ook voor de finale opruiming van onze werven doen we regelmatig een beroep op hen. Of we de leiding daarbij toevertrouwen aan onze eigen ploegbazen of aan de ploegbazen van het maatwerkbedrijf, hangt af van het project.”

Sommige bouwbedrijven vrezen dat maatwerkbedrijven minder goed werk leveren. Marc Smets is daar duidelijk over: mits een goede communicatie is de geleverde kwaliteit prima. “Zoals bij elke samenwerking is het belangrijk dat beide partijen goed communiceren. Als je de medewerkers van het maatwerkbedrijf aan hun lot overlaat en hun nauwelijks uitleg geeft, kunnen er natuurlijk dingen misgaan. Dat geldt evengoed voor de reguliere onderaannemers met wie we samenwerken. Het is dus belangrijk om de werf regelmatig te bezoeken en met de mensen van het maatwerkbedrijf in gesprek te gaan.”

Bouwvakkers die aan het werken zijn met cement.

Win-winsituatie

Bij Renotec dragen ze een goede communicatie hoog in het vaandel, en zijn ze dus zeer tevreden over hun samenwerking met Levanto. “Hun medewerkers zijn ervaren en leveren altijd kwaliteit. Dankzij die samenwerking kunnen wij ons ook flexibeler opstellen naar onze eigen klanten. Bij een groot project, dat veel werkkrachten vereist, zetten we bijvoorbeeld vaak extra mensen van Levanto in. Zo kunnen we sneller en efficiënter resultaat leveren.”

Marc Smets beschouwt het partnerschap met Levanto als een win-winsituatie: Renotec vaart er wel bij, en tegelijk draagt zijn bedrijf ook zijn steentje bij aan de maatschappij. “Renotec is niet het soort bedrijf dat maximale winst nastreeft. We willen natuurlijk financieel gezond blijven, maar die toegevoegde waarde aan de maatschappij vinden we minstens even belangrijk. Maatwerkbedrijven vormen een cruciale schakel binnen de Vlaamse economie. We vinden het dan ook belangrijk om de werknemers van Levanto steeds met respect te behandelen.”