CAMP2CAMP: FESTIVALTENTEN MET SOCIALE MEERWAARDE

Een -helaas- vertrouwd beeld: elk jaar opnieuw laten festivalgangers bergen afval en spullen achter. Op enkele Belgische festivals zoals Tomorrowland en Paradise City krijgen die spullen nu een tweede leven via het project Camp2Camp: achtergebleven kampeermateriaal wordt via sociale tewerkstelling klaargemaakt voor hergebruik en verhuur. Sinds vorig jaar schakelt de organisatie daarvoor ook NEET-jongeren in. Recent ontving Camp2Camp een subsidie van € 18.550 binnen de oproep Oprichting van het Departement Werk en Sociale Economie, die startende sociale ondernemingen wil ondersteunen.

Camp2Camp is een samenwerking tussen Ecoso, een maatwerkbedrijf dat kringwinkels uitbaat, Love Tomorrow en andere organisaties. “De maandag na een festival, dat is de apocalyps”, steekt Joris Beckers van Camp2Camp van wal. “Het hele terrein ligt vol met afval, maar ook met nog perfect bruikbare tentjes, slaapzakken en noem maar op. Met het project Camp2Camp recupereren we zoveel mogelijk kampeermateriaal en bieden we het opnieuw aan voor hergebruik. Het gaat ons niet alleen om het milieu: we willen er ook expliciet sociale doelen aan koppelen.”

Ondernemingstype Lokale diensteneconomie
Ondernemingstype Maatwerkbedrijf
Ondernemingstype AMA WSE
Activiteiten Fietspunt
Activiteiten Houtverwerking
Activiteiten Metaal
Activiteiten Montage
Activiteiten Voeding
Activiteiten Kringwinkels, tweedehands, recyclage en afvalverwerking
Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen

Het hele jaar door sociale tewerkstelling

Camp2Camp bestaat intussen al drie jaar. “Met een hele hoop vrijwilligers lopen we na het festival over het terrein en spreken we mensen aan met de vraag om hun spullen naar het inzamelpunt te brengen, of we doen het zelf als ze al vertrokken zijn. Vorig jaar haalden we zo maar liefst 52 ton op. Al die materialen worden naar ons magazijn gebracht, waar we ze sorteren, controleren, reinigen en herstellen.”

NEET

Is de afkorting van ‘not in employment, education or training’.

“Het mooie aan het project is dat we een beroep doen op medewerkers uit sociale-tewerkstellingsprojecten. Sinds vorig jaar rekruteren we ook NEET-jongeren. Zij zijn een moeilijk te bereiken doelgroep die vaak door de mazen van de sociale opvang valt. Via straathoekwerking en jeugdwerking proberen we hen te bereiken.”

“We creëren zo het hele jaar door tewerkstelling voor vijf à tien mensen – onderschat het werk niet, het gaat over zo’n 8.000 slaapzakken, 6.000 luchtmatrassen, 2.000 tenten en 4.000 stoelen.”

Tenten voor kansarme kinderen …

Ook de herbestemming van het kampeermateriaal dient een sociaal doel. Beckers: “Een deel ervan gaat naar daklozenorganisaties. Vorige winter hebben we ongeveer achthonderd dikke slaapzakken gedoneerd. Daarnaast kunnen scholen, bijzondere jeugdzorgorganisaties en jeugdbewegingen via Ecoso kampeerspullen huren voor een symbolisch bedrag. Op die manier willen we kansarme kinderen de mogelijkheid geven om mee te gaan op schooluitstappen of zomerkampen. Dit deel van het project zijn we nu volop aan het uitrollen.”

… en voor festivalgangers

Hiermee wil Camp2Camp een einde stellen aan de achteloze manier waarop festivalgangers kampeerspullen achterlaten of weggooien. “We willen hen sensibiliseren door hen te confronteren met hun achtergelaten materiaal. Op het festivalterrein zullen ze de materialen die vorig jaar werden achtergelaten kunnen ontlenen. Een bijkomend voordeel is dat ze die zware spullen niet zelf hoeven mee te sleuren naar het festival. Achteraf worden de materialen dan opnieuw ingeleverd.”

De bedoeling is om Camp2Camp uit te breiden naar andere festivals. Beckers: “We werken al samen met Paradise City in Steenokkerzeel, en er lopen gesprekken met enkele andere organisatoren. Een van onze ambities dit jaar is om meer ervaring op te doen, vooral wat betreft het vinden en aansturen van voldoende vrijwilligers om na het festivalweekend alle achtergelaten spullen te verzamelen en het zoeken van de juiste verhuurformules in de juiste context. Met die extra ervaring maken we een sterke case om nog meer festivals te overtuigen, ook in het buitenland.”

Meer weten over de oproep oprichting ?

Camp2Camp ontving een subsidie binnen de oproep Oprichting van het Departement Werk en Sociale Economie, die sociale ondernemingen ondersteunt in hun opstartfase.

Wil je meer weten? Heb je zelf een ondernemingsidee? Lees meer over de voorwaarden hier.