CIRCUIT ZET KRINGWINKEL-MEDEWERKERS VOOR HET VOETLICHT

Vandaag enkele containers op Plein Publiek, binnenkort een heuse doe-het-zelf-hub op Circulair Zuid. Bij Circuit kunnen Antwerpenaren terecht in een maakatelier bemand door de medewerkers van Kringwinkel Antwerpen. Of ze lenen een boormachine uit om zelf hun klusjes op te knappen. Zo gaan circulaire economie en sociale tewerkstelling hand in hand.

In Antwerpen wordt momenteel een nieuwe circulaire innovatiehub gebouwd. Het Europese project Circulair Zuid moet buurtbewoners en ondernemers verenigen rond één gezamenlijk doel: slim en minder gebruikmaken van energie, water en materialen. Ook Circuit, een project van Kringwinkel Antwerpen, krijgt er een plekje. “Met Circuit willen we een community-centrum oprichten dat draait rond circulaire beleving en circulaire economie”, zegt Marjolein Huygels, community manager bij Plein Publiek en Circuit. 

Ondernemingstype AMA WSE
Ondernemingstype Maatwerkbedrijf
Activiteiten Kringwinkels, tweedehands, recyclage en afvalverwerking
Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen

Herstelateliers

In afwachting van de oplevering van Circulair Zuid, is Circuit vandaag gehuisvest in twee containers op Plein Publiek, een duurzame eet-, drink-, dans- en kunstplek op Nieuw Zuid. “Antwerpenaren kunnen er iedere woensdag en zaterdag terecht met hun kapotte fiets of elektro”, legt Huygels uit. “Twee vaste medewerkers van Kringwinkel Antwerpen zorgen ervoor dat die worden hersteld of leggen je uit hoe je dat zelf kan doen. Ook de betaling loopt via hen.” Op die manier verhuizen de medewerkers van De Kringwinkel van achter de schermen naar het voortoneel.

Etalage van de circuit winkel.

Circuit wil niet alleen inzetten op herstelateliers, maar ook op workshops en uitleendiensten. “Zo hoeven buurtbewoners bijvoorbeeld niet meer hun eigen boormachine te kopen, maar zullen ze die gewoon kunnen uitlenen in onze materialenbibliotheek. En wie wil leren om zijn eigen kleding te herstellen, kan terecht op onze workshops.”

Binnenkant van de Circuit winkel, met gras en een bord.

Gemeenschapscentrum

Als Circuit binnen een paar jaar verhuist naar de permanente plek op Circulair Zuid, wil het uitgroeien tot een heuse doe-het-zelf-hub en een community-centrum voor de buurtbewoners. Huygels: “We plannen om er tal van ondernemers en ambachtslieden onderdak te geven en het publiek uit te nodigen om volledig naar hun goesting en talent aan de slag te gaan in onze repaircafés.”

Nu al organiseert Circuit het hele jaar door evenementen om de buurt samen te brengen en circulaire economie te promoten. “Dat doen we vandaag in samenwerking met Plein Publiek. Om zoveel mogelijk mensen aan te spreken, betrekken we ook de horecaspelers in de buurt en brengen we hen op een toffe manier in contact met circulaire economie. Ook overdag en in het weekend organiseren we kleine evenementen. Tijdens avondsessies plannen we debatten en infosessies.”

Op 9 juni organiseert Circuit bijvoorbeeld Let’s talk dirty, een plasticvrij festival. Plein Publiek zorgt met verschillende eetstandjes en muzikanten voor het nodige entertainment. En tijdens de hele namiddag en avond inspireren onder andere de medewerkers van Circuit en Antwerpse ondernemers de bezoekers met workshops en demo’s. “Met een 3D-printer maken we nieuwe dingen van plastiek dat uit de Schelde werd gevist. Zo willen we het plasticsoepprobleem op een speelse manier aankaarten zonder iemand met de vinger wijzen”, aldus Huygels.

Mensen die binnen in de circuit winkel staan naast een grote tafel.