
Herstelateliers
In afwachting van de oplevering van Circulair Zuid, is Circuit vandaag gehuisvest in twee containers op Plein Publiek, een duurzame eet-, drink-, dans- en kunstplek op Nieuw Zuid. “Antwerpenaren kunnen er iedere woensdag en zaterdag terecht met hun kapotte fiets of elektro”, legt Huygels uit. “Twee vaste medewerkers van Kringwinkel Antwerpen zorgen ervoor dat die worden hersteld of leggen je uit hoe je dat zelf kan doen. Ook de betaling loopt via hen.” Op die manier verhuizen de medewerkers van De Kringwinkel van achter de schermen naar het voortoneel.

Circuit wil niet alleen inzetten op herstelateliers, maar ook op workshops en uitleendiensten. “Zo hoeven buurtbewoners bijvoorbeeld niet meer hun eigen boormachine te kopen, maar zullen ze die gewoon kunnen uitlenen in onze materialenbibliotheek. En wie wil leren om zijn eigen kleding te herstellen, kan terecht op onze workshops.”

Gemeenschapscentrum
Als Circuit binnen een paar jaar verhuist naar de permanente plek op Circulair Zuid, wil het uitgroeien tot een heuse doe-het-zelf-hub en een community-centrum voor de buurtbewoners. Huygels: “We plannen om er tal van ondernemers en ambachtslieden onderdak te geven en het publiek uit te nodigen om volledig naar hun goesting en talent aan de slag te gaan in onze repaircafés.”
Nu al organiseert Circuit het hele jaar door evenementen om de buurt samen te brengen en circulaire economie te promoten. “Dat doen we vandaag in samenwerking met Plein Publiek. Om zoveel mogelijk mensen aan te spreken, betrekken we ook de horecaspelers in de buurt en brengen we hen op een toffe manier in contact met circulaire economie. Ook overdag en in het weekend organiseren we kleine evenementen. Tijdens avondsessies plannen we debatten en infosessies.”
Op 9 juni organiseert Circuit bijvoorbeeld Let’s talk dirty, een plasticvrij festival. Plein Publiek zorgt met verschillende eetstandjes en muzikanten voor het nodige entertainment. En tijdens de hele namiddag en avond inspireren onder andere de medewerkers van Circuit en Antwerpse ondernemers de bezoekers met workshops en demo’s. “Met een 3D-printer maken we nieuwe dingen van plastiek dat uit de Schelde werd gevist. Zo willen we het plasticsoepprobleem op een speelse manier aankaarten zonder iemand met de vinger wijzen”, aldus Huygels.
