Circulaire schoenen? Nektari werkt eraan.

Circulaire schoenen? NEKTARI werkt eraan

Maatwerkbedrijf NEKTARI gelooft in de opportuniteiten van de circulaire economie. “Afvalstromen verminderen, dat juichen we natuurlijk toe omdat het goed is voor het milieu en het klimaat. Maar we zien ook kansen voor de lokale economie en tewerkstelling”, legt directeur Bruno De Maeyer uit. “Wist je dat er elk jaar 23 miljard paar schoenen worden geproduceerd, en dat die bijna allemaal op de afvalberg terechtkomen? Bij NEKTARI vinden we dat dat beter kan.”

Ondernemingstype Maatwerkbedrijf
Provincie Antwerpen
Gemeente Puurs-Sint-Amands

Bruno De Maeyer: “Als je nadenkt over de tonnen afval die er elk jaar ontstaan, alleen al door afgedankte schoenen, dan weet je meteen hoe belangrijk het is om te zoeken naar andere oplossingen. Voor textiel bestaan die er bijvoorbeeld wel: dat wordt opgehaald, verwerkt en hergebruikt. Maar schoenen? Die belanden bijna zonder uitzondering in een verbrandingsoven of op een afvalberg. Dat heeft ermee te maken dat het arbeidsintensief is om ze uit elkaar te halen. En arbeidsintensief, dat betekent duur.”

Op weg naar echte circulariteit

“In de loop van 2023 hebben we bij NEKTARI een proces uitgewerkt waarmee we afgedankte schoenen uit elkaar kunnen halen en de materialen voor 75 procent hergebruiken in een nieuw product. Het is een veelzijdig, hoogwaardig materiaal waarvoor we veel toepassingsmogelijkheden zien. Dat is belangrijk, want als je materialen recycleert tot iets wat hoogstens nog een jaar gebruikt kan worden, dan heb je het afvalprobleem alleen maar verschoven. Echte circulariteit creëert een nieuw product dat op zich weer een volwaardig leven heeft.”

“Onze volgende stap? Zoeken naar partners en geïnteresseerde partijen om met dat nieuwe materiaal iets te doen. Dat kan opnieuw een schoen zijn, maar ook iets totaal anders. Bijvoorbeeld dempende matten om de ergonomie te verbeteren in productieomgevingen. Of  geluidsdempende panelen in de bouw.”

Iedereen aan het werk

“Bij NEKTARI zien we innovatie als een noodzaak. Door innovatief te zijn in onze activiteiten, kunnen we breder denken dan het klassieke maatwerk. We bedenken nieuwe commerciële producten in niches waar er een grotere financiële marge te rapen valt, en die inkomsten investeren we in verantwoordelijke tewerkstelling. In de klassieke zin van maatwerk, maar ook met niet-gesubsidieerde jobs die we aanpassen aan de behoeften van mensen die anders moeilijk de weg vinden naar werk. Denk maar aan alleenstaande ouders die hun kinderen naar school moeten kunnen brengen, mensen die de taal nog niet kennen, of mensen in mobiliteitsarmoede die geen bus of trein kunnen nemen naar hun werk. Ons doel? Een regio zonder werkloosheid worden. In 2019 hebben we in de regio Rivierenland 160 mensen aangeworven die langdurig werkloos waren. Meer dan 90 procent van die mensen is nog altijd aan het werk. Dat is toch enorm hoopgevend?”

Volgende stappen voor de circulaire schoen

“Onze proof of concept voor de verwerking van schoenen tot nieuw materiaal is nu klaar. De komende tijd gaan we op zoek naar partners die met de neus in dezelfde richting staan. We zouden ons concept kunnen verkopen aan een paar firma’s en zelf overgaan naar het volgende idee. Maar veel liever realiseren we zelf ook een stuk van het productieproces met sociale tewerkstelling, en werken we samen met partners zoals de kringwinkels en We Make Hope om afvalstromen te kanaliseren. Je doet niet aan maatwerk zonder een gemeenschap om je heen, een ondernemend ecosysteem.”