Gardeos en Kaliber: partner in circulaire houtbouw - Blended Business Models

Gardeos is een modulair bouwsysteem waarmee je makkelijk en efficiënt (bij)gebouwen kan maken. Bedenker Gardeos klopte bij maatwerkbedrijf Kaliber aan voor professionele hulp bij hun productieproces en logistiek. Dat leidde tot een partnerschap waar beide partijen beter van worden. Voor hun innovatieve samenwerking ontvingen zij een subsidie van het Departement Werk en Sociale Economie.

Gebouwen op bestelling

“We hebben Gardeos ontwikkeld om circulariteit in het bouwen te promoten”, legt zaakvoerder van Gardeos Thijs Dewindt uit.

Het is een modulair houtbouwsysteem dat bestaat uit makkelijk te plaatsen en herplaatsbare bouwblokken die je in elkaar klikt. Ze bestaan voor 25% uit hout, 70% is reststroommateriaal met houtlook en 5% aluminium. Met de kleine basisbouwblokken kun je, met kleine aanpassingen, snel gebouwen met modern ontwerp in elkaar zetten. Die voorbereide bouwblokken krijgen een aantal nabewerkingen bij Kaliber, die ervoor zorgen dat we op maat gemaakte pakketten kunnen afleveren voor specifieke gebouwen.

“Gardeos staat in voor de ontwikkeling en de verkoop van hun product”, vult Dirk Mertens van Kaliber aan. “Wij nemen de productie en de logistieke keten voor onze rekening. Door de activiteiten op te splitsen kan Gardeos zich als kleine start-up volledig focussen op het technische gedeelte, marketing en sales. Wij als iets groter bedrijf met meer financiële middelen leveren de arbeidskrachten, de werkvloer en de tools. Wij richten ons op het zo efficiënt mogelijk inzetten van onze mensen en middelen. Zo komen we samen tot het beste resultaat.”

Flexibel systeem

Het Gardeos-systeem kent veel verschillende toepassingen: zorgunit, tuinwoning, tiny house … Het systeem kan vrij flexibel worden ingezet. “We richten ons vooral op gebouwen van minder dan 40 vierkante meter”, vertelt Thijs. “Daar zijn we het beste in.”

“We proberen de levensduur van de blokken ook zo veel mogelijk te verlengen. Dat doen we door materiaal te gebruiken dat lang goed blijft en niet te hard verweert. Dat laat ook toe om de bouwblokken tegen het eind van hun levenscyclus te hergebruiken in andere toepassingen. Dat is onder andere relevant voor zorgunits (woonunits die je in je tuin kunt plaatsen als mantelzorgwoning - n.v.d.r.). Daarvan weet je op voorhand dat ze maar voor een bepaalde periode worden neergezet.”

Futuristisch huis uit houten platen met zwembad.

Meerwaarde creëren

“Zowel Gardeos als Kaliber wordt beter van de samenwerking”, benadrukt Thijs Dewindt. “Het uitgangspunt was van in het begin om meerwaarde te creëren. We hebben wel degelijk een winstoogmerk, ook al is Gardeos een vzw en keren we geen winst uit aan aandeelhouders.”

“Het was steeds de bedoeling om zo veel mogelijk verschillende typen profielen in te zetten en volwaardige jobs te creëren, jobs die niet alleen maar uitvoerend werk inhielden. Door de mensen op de juiste plaats in te zetten benut je hun capaciteiten optimaal, en zo creëer je toegevoegde waarde.”

Geen afstand

Dirk Mertens: “Op het moment dat we met Gardeos in zee gingen, hadden we al een aantal geschikte profielen bij de maatwerkers op onze houtbouw-/montageafdeling.” Je zult Dirk de term ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ trouwens nooit horen gebruiken. “Ik spreek over mensen die het moeilijker hebben om in de reguliere arbeidsmarkt ingeschakeld te worden. Bij ons is er totaal geen sprake van een afstand, we zijn zo inclusief als maar kan.”

“Van een arbeidsbeperking merken wij niets”, valt Thijs hem bij. “Het is juist de sterkte van Kaliber dat mensen die in de klassieke sector iets moeilijker hun draai vinden, bij hen gewoon vlot meedraaien. Wij ervaren geen verschil tussen iemand van Kaliber en iemand uit de ‘normale’ arbeidsmarkt.”

Bruistablet voor bedrijven

Dirk Mertens: “Onze sterkte is dat we heel snel schakelen op vraag van onze klanten en kort op de bal spelen. We gebruiken tegenwoordig de term KAAS: Kaliber As A Service. Op de sociale media presenteren wij onszelf als bruistablet voor bedrijven met hoofdpijn. Bij ‘hoofdpijn’ moet je dan denken aan zaken zoals gebrek aan stockageruimte en mankracht.”

“Startende bedrijven denken niet snel aan een maatwerkbedrijf, maar dat kan een heel interessante partner voor hen zijn”, geeft Thijs tot besluit mee. “Door op een flexibele manier met maatwerkers samen te werken, kun je heel wat mankracht toevoegen aan je team.”