Gentse start-up schakelt maatwerkers in voor circulaire mode

De Gentse ontwerpster Soraya Wancour richtte modelabel Studio AMA op met een duidelijk doel voor ogen: de mode-industrie duurzamer en socialer maken. Haar circulaire modecollectie, gemaakt van textielafval, wordt vervaardigd in maatwerkbedrijven.

Soraya Wancour wil met haar ethische modelabel Studio AMA een tegenwicht vormen tegen de fast fashion: goedkope kleding die aan een hoog tempo en in slechte arbeidsomstandigheden wordt geproduceerd. “Ik maak verantwoorde mode die zo duurzaam mogelijk is.”

Restafval

De textiel en mode-industrie zijn vaak nog weinig duurzaam. Afval, slechte arbeidsomstandigheden, veel pakketjes die heen en weer vliegen,… Wancour zocht en vond een oplossing. “Ik wil mijn klanten transparantie bieden. Zo hergebruik ik voor mijn collectie enkel restafval van de lokale textielindustrie. Mijn nieuwe reeks sweaters is bijvoorbeeld volledig gemaakt van matrassencovers.”, vertelt de ontwerpster. “Ik verpak mijn stuks ook niet en er zit geen label in genaaid. Bovendien probeer ik zelf restafval te vermijden door zoveel mogelijk stof te verwerken.”

Vraaggestuurde aanpak

Wancour kiest er bewust voor om het circulaire verhaal ook een sociale invulling te geven. Ze laat de confectie van haar collectie steevast uitvoeren door maatwerkbedrijven. De sweaters worden gemaakt in vzw Zonnehoeve, vlak bij Gent. Dat maatwerkbedrijf beschikt met een eigen textielafdeling over volledig uitgeruste machines, gebruiksklaar om kwaliteitsvolle sweaters te produceren.

“Onze samenwerking verloopt bijzonder vlot, al is het soms voor beide partijen een zoektocht.  Bij vzw Zonnehoeve luisteren ze naar mijn wensen en zoeken ze constructief mee naar oplossingen op maat. Die vraaggestuurde aanpak is ook nodig. Studio AMA werkt telkens met een kledingreeks in beperkte oplage. Die kleinschalige productie was eerder een atypische opdracht, anders dan grote volumes op korte tijd te verwerken. Toch voelde ik meteen dat we op dezelfde golflengte zaten. Intussen is het een wisselwerking geworden. Ik overleg met hen over de mogelijkheden en ze geven mij feedback. Die feedback neem ik mee wanneer ik materiaal selecteer of nieuwe ontwerpen maak.”

“Hetzelfde product komt telkens terug, maar uitgevoerd in andere stoffen. Per product dat wordt opgestart is er een opstartperiode, waarin gezocht wordt naar optimale kwaliteitoplossingen. Er is werk om dit op punt te zetten. Mijn bestellingen zijn klein; ook omdat ik starter ben. Ik vraag een volledig product, geen onderdeeltje uit de schakel, iets wat meer gebeurt in maatwerk.”

Groeiproces

De confectie van kwaliteitsvolle kledij was volledig nieuw voor de maatwerkers van vzw Zonnehoeve. Ze hadden wel al relevante ervaring met het stikken en versnijden van stoffen, bijvoorbeeld voor de productie van kersenpitkussentjes. Om de vertaalslag naar het nieuwe product te maken, konden ze rekenen op een optimale ondersteuning van hun begeleider. “Zij heeft een goed inzicht in de sterke en zwakke punten van elke werknemer. Ze kan vraag en aanbod van competenties perfect op elkaar afstemmen. Zo krijgen de maatwerkers de kans om bij te leren en wordt hun persoonlijke groei gestimuleerd. Niet onbelangrijk om onze samenwerking ook naar de toekomst te versterken”, aldus Wancour.

Vrouw die achter een kledingrek staat, met één kledingstuk in de hand.

Korte keten

Door ook nog eens te kiezen voor een maatwerkbedrijf uit de buurt – vzw Zonnehoeve bevindt zich op een boogscheut van het atelier van Studio AMA – sluit Wancour de korte keten. Een productielijn bespreken? Een sample gaan halen? De jonge ontwerpster is snel ter plaatse met de fiets. Duurzame, sociaal verantwoorde en lokale mode – het succes van Studio AMA toont dat het kan.

“Korte keten betekent dat er geen tussenschakels zijn, geen opkopers van restfracties, geen vertegenwoordigers of boetieks die allemaal hun graantje moeten meepikken waardoor de prijs van het product enorm de hoogte in gaat. Korte keten heeft dus niet persé met fysieke afstand te maken. Eerder met de weg die een product heeft afgelegd, door welke handen het allemaal is gegaan. Korte keten stimuleert transparantie, wat er voor zorgt dat producten ook dichter bij de eindconsument komen te staan.“

Begeleidingstraject

Soraya Wancour kon als sociale ondernemer rekenen op de steun van het Departement Werk en Sociale Economie. Ze nam deel aan een van de begeleidingstrajecten. Door middel van groepssessies en individuele coaching leerde ze hoe ze als ondernemer de specifieke uitdagingen in de sociale sector doeltreffend kan aanpakken. Wancour: “Ik weet hoe je patronen maakt en de kwaliteit van stoffen kan interpreteren, maar ondernemen is veel meer dan dat. In de groepssessies zat ik bovendien aan tafel met mensen die werkzaam zijn in maatwerkbedrijven. En ik kreeg ook individuele begeleiding van iemand met ervaring in de sociale sector. De begeleiding heeft me veel bijgebracht.”

Foto's: © Studio AMA