Kempens 4 sterrenbedrijf

A-kwadraat uit Turnhout onderging in 2021 een EFQM-kwaliteitsaudit. Resultaat: 4 sterren en Recognized for Excellence voor hun prestaties rond leiderschap, hr, strategie, processen, producten en diensten. Algemeen directeur Jan Boeckx: “Het EFQM-label bevestigt onze visie rond kwaliteit. Wat we doen, moet altijd relevant zijn voor onze klanten, medewerkers en de maatschappij.”

Ondernemingstype Maatwerkbedrijf
Provincie Antwerpen
Gemeente Turnhout

Waardevolle talenten

A-kwadraat is helemaal ingebed in het bedrijfsleven van de Kempen. Hun 600 kwadratenaren werken voor onder andere AZ Turnhout, Johnson & Johnson, Brouwerij Westmalle, fabrikant van siliconen en lijmen Soudal, Cartamundi en snoepgoedbedrijf Astra Sweets. Ze verpakken en herpakken, werken mailings af, etiketteren, voeren taken uit in de maakindustrie.  Algemeen directeur Jan Boeckx:

“Onze medewerkers zijn een belangrijke schakel in het productieproces. Ze creëren een meerwaarde, voor de bedrijven, voor de samenleving én voor zichzelf.”
Jan Boeckx
algemeen directeur A-kwadraat

Voor iedereen een passende job

Jan Boeckx: “De sterkte van A-kwadraat is dat we voor iedereen werk op maat voorzien. We geven mensen niet zomaar werk. We vertrekken van hun talenten, passen het werk daaraan aan én zorgen ervoor dat ze verder in hun job kunnen groeien. Dat laatste gebeurt in onze Talent Academy. We helpen om het maximum te halen uit hun sterktes, zodat ze kunnen doen wat ze graag en goed doen – ook voor wie de afstand tot de arbeidsmarkt heel groot is.”

Believer van inclusiviteit

“Ik ben een grote believer van inclusiviteit, al hoeft dat voor mij niet in het reguliere arbeidscircuit te zijn. Welke rugzak je ook meedraagt, iedereen heeft een belangrijke rol te vervullen in de maatschappij. Je moet er alleen achter komen wat die rol is. We ondersteunen actief wie kan en wil doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Toch hebben de meesten een langdurige een veilige omkadering en begeleiding nodig. Voor hen willen we binnen onze eigen organisatie professionele kansen creëren.”

Internationaal EFQM-label

Terwijl de meeste dienstverleners in de sociale economie kozen voor het Qfor-kwaliteitslabel, legde A-kwadraat met het internationale EFQM-kwaliteitslabel de lat nog een stuk hoger. Mét succes. Jan Boeckx: “De audit was voor ons een opstapje voor een kwaliteitstraject waaraan we al veel langer werken. Het gaat voor ons niet alleen over productkwaliteit, ISO-normen of de juiste kwalificatie. EFQM staat symbool voor de totale kwaliteitscultuur die als een rode draad door onze organisatie loopt. Het is voor ons geen audit, maar een visie. De idee daarachter is dat elke organisatie een grote impact en dus een belangrijke verantwoordelijkheid heeft in een bepaald ecosysteem. Daarom moet alles kloppen: hoe we met onze leveranciers, klanten en medewerkers omgaan, de duurzame keuzes die we maken, de kwaliteit die we afleveren, enzovoort.”

Cocreatie met klanten

“De EFQM-audit heeft ons getriggerd om nog ambitieuzer te denken. We verhuren vandaag al cleanrooms aan AZ Turnhout. In die steriele omgeving maken apothekers van het ziekenhuis medische en farmaceutische producten. Onze mensen onderhouden die cleanrooms en zorgen voor het transport van materialen van en naar AZ Turnhout. Om onze rol in de gezondheidssector nog verder uit te breiden, lieten we een studie maken. Er liggen ook al heel wat nieuwe ideeën op de plank. Als de ziekenhuizen evolueren, willen wij als eerste mee op de kar springen. Die cocreatie breiden we ook verder uit met bedrijven in andere sectoren.”

Trots

“Het kwaliteitslabel leeft enorm onder de collega’s. De auditors gaven ons 4 sterren. Bovendien was A-kwadraat het eerste Belgische bedrijf in de sociale economie met een EFQM-certificaat. Het is een mooie erkenning voor al het werk dat onze mensen doen.”