KRUISBESTUIVING TUSSEN DELTA LIGHT EN MAATWERKBEDRIJF MARIASTEEN

Het is een hardnekkig vooroordeel dat maatwerkbedrijven minder snel werken dan ‘reguliere’ bedrijven. Bij familiebedrijf Delta Light uit Wevelgem spreken ze dat graag tegen.

Ondernemingstype Onderneming i.s.m. maatwerkbedrijf
Activiteiten Montage
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Wevelgem
Het is toch normaal dat we af en toe iets terugdoen voor de medewerkers van mariasteen?

Delta Light zag in 1989 het levenslicht toen stamvader Paul Ameloot en zijn echtgenote begonnen met de ontwikkeling van architecturale verlichting. Vandaag leiden broers Peter en Jan Ameloot het bedrijf in goede banen.

Complex montagewerk

Net als hun vader werken Peter en Jan Ameloot regelmatig samen met maatwerkbedrijven. Mariasteen uit Oostende, ’t Veer uit Menen en Sowepo uit Poperinge zijn hun belangrijkste partners. “We gaan op twee manieren te werk”, vertelt Peter Ameloot. “Enerzijds voeren de maatwerkbedrijven taken voor ons uit in hun eigen werkplaatsen, anderzijds werken hun mensen ook bij ons ter plaatse.”

De jobs die de maatwerkbedrijven voor Delta Light uitvoeren, variëren van een simpele assemblage tot complex montagewerk. “In Tordale in Torhout hebben de medewerkers een mentale beperking. Zij houden zich vooral bezig met eenvoudige zaken, zoals schroeven in zakjes steken. In andere maatwerkbedrijven werken ook mensen die moeilijk de weg vinden naar de arbeidsmarkt door een fysieke beperking. De taken die zij voor ons uitvoeren, zijn behoorlijk complex. In Mariasteen steken ze zelfs verlichtingsonderdelen in elkaar, die wij dan in onze fabriek gebruiken bij de montage.”

Het productieproces voor verlichtingsapparaten is met de jaren moeilijker geworden. “Door de introductie van ledlampen is ons werk vandaag nog wat complexer. Maar met een goede handleiding en de juiste instructies kunnen de maatwerkbedrijven die evolutie perfect volgen.” Dat is ook nodig: de klanten van Delta Light verwachten topkwaliteit. “We controleren het werk van onze maatwerkbedrijven dan ook even streng als dat van onze eigen medewerkers”, zegt Peter Ameloot.

Vrouw die lampen monteerd.

Fundraisings

Vandaag verkoopt Delta Light verlichtingsapparaten in meer dan 120 landen. Het werktempo ligt dus hoog. “Door een maatwerkbedrijf in te schakelen, verhogen we onze capaciteit.”

Ook buiten de werkuren zet de kruisbestuiving tussen Delta Light en maatwerkbedrijf Mariasteen zich voort. Een mooi voorbeeld was de feestelijke opening van een nieuwe afdeling bij Delta Light in 2015. “Toen huldigden we ons nieuw hoogtechnologisch magazijn van 5.500 vierkante meter plechtig in. Aan de uitgenodigde gasten vroegen we geen cadeaus mee te brengen maar een gift te storten. Die hebben we dan op onze beurt doorgestort naar Mariasteen, ten voordele van een onderzoek naar verlamming van de rug bij kinderen.”

Peter Ameloot zetelt ook in de raad van bestuur van Mariasteen. De raad was op zoek naar enkele jongere leden die voor een frisse wind konden zorgen. Ameloot, die het maatwerkbedrijf een warm hart toedraagt, stelde zich hiervoor graag kandidaat. En als het maatwerkbedrijf een fundraising organiseert, reserveert Delta Light een tafel en spreekt het relaties aan om hetzelfde te doen. “Op die manier kunnen we iets terugdoen voor de medewerkers van Mariasteen. Dat vinden we erg belangrijk.”