MAATWERK BIJ 7 GRADEN: WESTLANDIA ZET WERKNEMERS IN BIJ IJSJESPRODUCENT

Bij ijsproducent YSCO in Langemark vullen maatwerkers van Westlandia dozen met ijsjes. Het maatwerkbedrijf investeerde samen met YSCO in een innovatief laadplatform om de werknemers ergonomisch te ondersteunen.

Van frisco’s met vanille tot mangosorbet: bij YSCO in Langemark rolt heel wat lekkers van de band. Vroeger werden die ijsjes soort per soort in dozen geladen en op paletten gestapeld. Maar om het inladen van de diepvriezers in de supermarkt te vergemakkelijken, zet de ijsproducent ook in op assortimenten, een repetitief en belastend werkje. Maatwerkbedrijf Westlandia ging op zoek naar oplossingen.

Ondernemingstype Maatwerkbedrijf
Activiteiten Administratieve diensten
Activiteiten Elektronica
Activiteiten Groenzorg en onderhoud openbare ruimte
Activiteiten Metaal
Activiteiten Verpakking
Activiteiten Schoonmaak
Activiteiten Textiel en kleding
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper

Ter plaatse

Westlandia stelt in totaal iets meer dan achthonderd mensen tewerk. Het Ieperse maatwerkbedrijf is gespecialiseerd in metaalbewerking, montage en verpakking, maar ook groenzorg en schoonmaak behoren tot de kernactiviteiten. Om in te zetten op inclusieve tewerkstelling en om grotere groepen aan het werk te kunnen zetten, investeert het maatwerkbedrijf in enclavewerk.

“Ongeveer honderd van onze maatwerkers werken ter plaatse bij onze klanten”, zegt Xavier Sohier van Westlandia. Zo ook bij YSCO, waar sinds 2005 het enclavewerk van Westlandia uitgroeide tot vier lijnen en 46 maatwerkers op twee locaties: in de fabriek in Langemark en bij YSCO’s logistieke partner in Ieper. Sohier: “Onze enclavewerkers laden ijsjes van de ene in de andere doos zodat er in elke doos verschillende smaken zitten. Zo moeten de klanten van YSCO minder stockeren én kunnen vriezers in de supermarkt in één beweging worden gevuld.”

Elke lijnopstelling wordt bijgestaan door een begeleider van het maatwerkbedrijf. Bovendien gaan mensen van de lokale dienst sociaal beleid en een preventieadviseur van Westlandia regelmatig op bezoek. Zij controleren of alles veilig en volgens de regels verloopt.

Stapelplatform

“Onze maatwerkers vertellen trots aan iedereen dat ze bij YSCO werken. Ze voelen zich dus heel welkom”, zegt Sohier. En dat merk je ook aan de productiviteit van de maatwerkers. Tijdens hun vakanties nemen arbeiders van YSCO het van de maatwerkers over. “Maar die vinden het werk nogal eentonig en halen niet hetzelfde tempo”, weet Sohier.

Die snelheid en efficiëntie hebben de maatwerkers bij YSCO ook te danken aan de inspanningen van Westlandia zelf. In oktober 2018 introduceerde het maatwerkbedrijf een ergonomisch stapelplatform, dat speciaal voor YSCO werd ontwikkeld. Sohier: “Onze maatwerkers voeren elke dag bij 7°C sterk repetitief werk uit. We willen hen daarom zo goed mogelijk ondersteunen.” Door een aanpasbare stapelhoogte kunnen de inpakkers altijd op dezelfde hoogte blijven stapelen. Zo blijven rug en schouders gespaard. Het platform zorgt er bovendien voor dat de logistieke af- en aanvoer veel veiliger kan verlopen.