Maatwerkbedrijf Bewel bouwt mee aan de fietsen van Tiesj Benoot en André Greipel

Als kind droomde Kempenaar Jochim Aerts van een roemrijke wielercarrière zoals die van Eddy Merckx. Het werd een ander parcours. Vandaag staat hij aan het hoofd van Belgian Cycling Factory dat Ridley, waar wielerploeg Lotto Soudal mee koerst, en het fietsmerk Eddy Merckx op de markt brengt. Voor de montage vertrouwt Ridley deels op het Limburgse maatwerkbedrijf Bewel.

Ondernemingstype Onderneming i.s.m. maatwerkbedrijf
Activiteiten Montage
Provincie Limburg
Gemeente Paal-Beringen
Tijdens onze company rides fietsen de mensen van bewel gewoon mee.

Langdurige samenwerking

De samenwerking tussen Ridley en Bewel, de derde grootste werkgever van Limburg, loopt al verschillende jaren. Toen Ridley begon te groeien, ging Jochim Aerts op zoek naar een partner die kleinere taken in het montageproces op zich kon nemen. “Het ging om eenvoudige, repetitieve taken. Als je daarvoor mensen aanneemt in het ‘reguliere’ circuit, loop je als bedrijf het risico dat die snel willen doorgroeien”, vertelt Thibaut Norga van Belgian Cycling Factory. “In Bewel vond Jochim een partner waarmee hij langdurig in zee kon gaan. De mensen van Bewel zijn zeer gemotiveerd om repetitieve handelingen uit te voeren.”

Ondertussen zijn Bewel en Ridley intens met elkaar verstrengeld. “De mensen van Bewel werken hier in de fabriek, bij verschillende divisies van de montage. Daar leggen ze onder meer banden op wielen en zagen ze vorken op maat. Ze komen hier dus elke dag naartoe, net als andere medewerkers van Ridley. We beschouwen hen ook echt als een deel van ons bedrijf. Op de bedrijfsfeestjes zijn ze altijd aanwezig. Vanaf maart, als het ’s avonds langer licht is, organiseren we elke donderdag een company ride en maken we met één of twee groepen een fietstocht in de omgeving. Ook de mensen van Bewel rijden dan mee.”

Man die aan fietswiel werkt.

Flexibel en snel

Dat Bewel zich altijd flexibel opstelt, vindt Ridley een grote troef. Als het druk is in de fabriek van Ridley, speelt Bewel daar snel op in door extra mensen te sturen. En wie denkt dat maatwerkbedrijven trager werken, kan zich bij de fietsmontage van het tegendeel laten overtuigen. “Het is ongelooflijk hoe snel de mensen van Bewel kunnen werken. In het begin moeten we hen de kneepjes van het vak leren, maar zodra de bal aan het rollen gaat, zijn ze niet meer te stoppen.”

In de toekomst wil Ridley de samenwerking met Bewel graag verderzetten. De fietsenfabrikant staat wel voor serieuze uitdagingen. “Ook binnen de fietsensector rukt de automatisering verder op. Voor bepaalde afdelingen van onze montage wil Ridley die boot niet missen. Maar onze CEO Jochim Aerts staat bij elke nieuwe ontwikkeling bewust stil bij de impact voor de mensen van Bewel. Hij waakt erover dat ze ook in de toekomst deel blijven uitmaken van de Belgian Cycling Factory-familie.”