Baerekracht natuurreizen

Toegankelijk de natuur in met Baerekracht

Tijd doorbrengen in de natuur: volgens Baerekracht is het een basisrecht voor iedereen. Bezieler Els De Geyter trekt dan ook het liefst met haar gezin de ongerepte natuur in. Maar met de rolstoel van haar zoon is dat niet altijd evident. Baerekracht – afgeleid van het Noorse woord voor ‘draagkracht’ – gaat op zoek naar een rolstoelvriendelijk natuuraanbod én ondersteunt partners die daaraan willen meewerken.

Ondernemingstype sociale onderneming

Els De Geyter: “In Noorwegen bestaat er een filosofie met de naam friluftsliv: leven in de openlucht. De overtuiging is dat iedereen recht heeft op contact met de natuur, en dat buiten zijn goed is voor de mentale en fysieke gezondheid. De doelgroep die daarbij het meest over het hoofd gezien wordt, is die van de rolstoelgebruikers. Met een gewone rolstoel is dat zo goed als onmogelijk. Als je in een natuurgebied al een toegankelijke wandelroute vindt, is dat een verhard pad van een kilometer lang. Zo kom je niet echt in de vrije natuur.”

Toegankelijke natuuruitstappen

“Met Baerekracht willen we rolstoelgebruikers toegang geven tot natuuruitstappen in een volledig pakket met 3 componenten: een uitgestippelde route die voor hen toegankelijk is, hulpmiddelen om gemakkelijker de natuur in te gaan, en horeca om in de buurt te verblijven en iets te eten of te drinken. Het werk van Baerekracht is in de eerste plaats bedoeld voor rolstoelgebruikers. Maar als je er even over nadenkt, is toegankelijkheid een pluspunt voor zoveel meer mensen. Wat als je met een kinderwagen de natuur in wilt? Of je wordt wat ouder en gebruikt een rollator: waarom zou je dan niet meer kunnen genieten van de buitenlucht?”

Totaalpakket

“Toen we met ons project startten, hadden we verwacht dat we die 3 componenten vrij makkelijk zouden terugvinden, en dat we ze vooral moesten bundelen. Maar de praktijk is anders. Je vindt bijvoorbeeld wel rolstoelvriendelijke B&B’s in de buurt van natuurgebieden, maar als je nergens een aangepaste rolstoel kunt huren voor een uitstap, zit je nog aan het asfalt gekluisterd. Je hebt echt het totaalpakket nodig.”

Drempels wegnemen

“We hebben een aantal doelen. Allereerst willen we het aanbod dat er is, bundelen. We zoeken partnerschappen om bijvoorbeeld aangepaste rolstoelen te huur aan te bieden bij natuurgebieden. En we gaan in gesprek met partijen zoals Logeren in Vlaanderen over manieren waarop hotels en B&B’s hun toegankelijkheid kunnen verbeteren. Dat willen we doen met een soort van inspiratiemap of blauwdruk: een verzameling van goede voorbeelden uit binnen- en buitenland. Daarnaast zullen we zelf georganiseerde uitstappen en reizen aanbieden aan rolstoelgebruikers en de mensen in hun omgeving.”

“Samengevat willen we tegelijk drempels wegnemen én tonen waar die drempels precies liggen. Want hoe meer mensen de kans krijgen om ongerepte natuur te beleven, hoe beter.”