Innoveren

Stilstaan is achteruitgaan, ook voor sociale ondernemers. Te midden van de maatschappelijke en economische uitdagingen zetten ondernemingen in op innovatie en technologische verandering.

Wanneer verschillende actoren, verschillende expertises of verschillende hulpmiddelen op een nieuwe manier verbonden worden om een maatschappelijke behoefte in te vullen, spreekt men van 'sociale innovatie'. Sociale innovatie is een innovatieve oplossing voor een maatschappelijk belangrijke uitdaging, die resulteert in een product, dienst, organisatiemodel en/of methode.

Innovaties dragen niet enkel bij tot nieuwe producten en diensten, maar ondersteunen ook de productiviteit en welzijn van medewerkers. Zo hebben ondernemingen binnen de sociale economie een grote expertise in innovatieve oplossingen voor de inschakeling en duurzame tewerkstelling van kansengroepen. Bijvoorbeeld, door een doorgedreven aanpassing van de arbeidsomgeving of het werken met co-bots of slimme kassa’s.

Wil je graag aan de slag rond dit thema, maar vind je hier niet meteen de info of de gids die jij echt nodig hebt, laat het ons weten.