Vriendschapsplatform brengt 50-plussers bij elkaar

IJsjes eten en een terrasje doen. Naar een museum of op citytrip. Gaan wandelen en fietsen. Die activiteiten zijn altijd leuker als je ze samen doet. Maar voor actieve 50-plussers is het niet zo vanzelfsprekend om nieuwe vrienden te maken. Voor die doelgroep ontwikkelden Tine Verlinde en Manou De Brabander ONIEVA, een onlineplatform voor wie graag nieuwe mensen leert kennen en samen leuke activiteiten wil doen.

Meer behoefte aan contact

50-plussers hebben het moeilijk om de sociale draad weer op te pikken.
Manou De Brabander
ONIEVA

Eenzame man zoekt eenzame vrouw voor gezellig praatje met een goed bakje koffie.’ Julien uit Heist-op-den-Berg haalde in 2021 de kranten met dat bordje aan zijn raam. Manou De Brabander: “Na 2 jaar coronacrisis, verschillende lockdowns en de alsmaar toenemende digitalisering snakken mensen meer dan ooit naar échte vrienden en een toffe babbel bij een fietstocht, wandeling of uitstap. En nog meer in de groep van de 50-plussers. De kinderen zijn vaak juist het huis uit, ze krijgen weer meer tijd voor zichzelf, maar ze vinden het moeilijk om de sociale draad opnieuw op te pikken.”

Een platform vol leuke activiteiten

Tine Verlinde: “Daarom lanceerden we in mei 2022 ONIEVA: een onlineplatform dat 50-plussers in real life samenbrengt. Bijvoorbeeld om een koffie te gaan drinken of te gaan fietsen. Iedereen die wil, kan lid worden van het platform. Je geeft bij je inschrijving je interesses aan: koken, reizen, sporten, tuinieren, … Wij brengen mensen samen op basis van hun interesses en woonplaats, verblijfplaats of tweedeverblijfplaats. Voor alle duidelijkheid: het is geen datingsite, maar een platform dat nieuwe vriendschappen mogelijk maakt.”

Lancering in mei

Manou: “Tijdens mijn studies heb ik een tijdje in het buitenland gewoond. Wanneer ik in een nieuwe stad aankwam, gebruikte ik ook community’s om via activiteiten met anderen in contact te komen. Dat willen we met ONIEVA ook doen. In de beginfase zullen we zelf heel veel activiteiten organiseren – vooral in de buurt van Oostende. Het is de bedoeling dat leden daarna zelf meer en meer activiteiten posten. Bijvoorbeeld om samen naar een evenement te gaan of om in een kleine of grote groep te wandelen en te fietsen. In mei is het mooier weer en valt er opnieuw meer te beleven. Dat is het ideale startmoment.”

Leerrijk traject

Tine: “Het traject is al enorm leerrijk geweest. Want we zijn van nul gestart. Financieel plan opmaken, statuten neerleggen en subsidies aanvragen: het is allemaal nieuw voor ons, dus dat was een hele zoektocht. We zijn ook gaan praten met ouderenverenigingen en hebben contacten gelegd met de stad Oostende. De projectoproep heeft ons echt gepusht om heel concreet in actie te komen. Door zo intensief bezig te zijn met het project en met anderen te spreken, is onze motivatie nog versterkt.”

Mooie vriendschappen

Manou: “We hopen dat ONIEVA over 5 jaar op de computers van alle Belgische 50-plussers staat, dat heel wat organisaties het platform ook gebruiken om activiteiten te verspreiden en dat er ook grotere activiteiten ontstaan. Denk maar aan reizen. En we hopen vooral dat er tegen dan al veel mooie vriendschappen zijn ontstaan, en dat mensen zich gelukkiger voelen.”

Tip van Tine en Manou voor toekomstige projectindieners: “Werk je idee uit zoals je het altijd in je hoofd had. Als je bezig bent met je subsidiedossier en alle praktische zaken, begin je aan alles te twijfelen. Daardoor dreig je de focus te verliezen. Zodra je de beslissing hebt gemaakt, moet je er gewoon voor gaan.”