PLATOS-applicatie
Het Departement Werk en Sociale Economie bouwde een applicatie, Platos genaamd, voor de behandeling en opvolging van subsidieoproepen en overheidsopdrachten.
Sinds 1 januari 2021 worden geleidelijk aan de maatregelen en subsidieoproepen sociale economie gedigitaliseerd in deze applicatie. Later volgen ook de oproepen van ESF.
In onze nieuwsbrief Sociale Economie van oktober 2020 lichtten we al kort toe wat Platos is.
Wat moet je doen om met Platos aan de slag te kunnen?
Platos is een versleutelde omgeving om in alle veiligheid te kunnen werken.
Als je een aanvraag wenst in te dienen als burger (voor bijvoorbeeld onze oproep “Sociaal Ondernemen – oprichting”) dan hoef je niks speciaal te ondernemen. Je kan dan direct overgaan naar stap 2 hieronder.
Als je als organisatie een aanvraag wenst in te dienen, dan moet je eerst een aantal zaken regelen op organisatieniveau, pas daarna kan je inloggen op Platos en een aanvraag aanmaken.
Hieronder doorlopen we de cruciale stappen om met Platos aan de slag te kunnen.
Stap 1: Toegang via ACM/IDM
ACM/IDM is het Toegangs- (ACM) en Gebruikersbeheer (IDM) van de Vlaamse overheid. Enkel wie gekend is in het ACM/IDM-systeem, kan ook effectief met de applicatie aan de slag.
Contacteer de lokale beheerder van je organisatie (= organisatie van de promotor) om je toegang te geven tot Platos via ACM/IDM.
In het gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid heeft elke entiteit of organisatie een eigen lokale beheerder. Deze kan voor zijn of haar organisatie de gebruikers en hun gebruikersrechten beheren: gebruikers toevoegen, gebruikersrechten toekennen of terug verwijderen, de looptijd van gebruikersrechten aanpassen, …
De lokale beheerder van je organisatie moet onderstaande personen een specifieke rol geven voor maatregel ‘Platos’ aan de hand van onderstaande informatie:
persoon |
rol/gebruikersrecht |
info doorgeven aan lokale beheerder |
---|---|---|
Organisatieverantwoordelijke Let op! Enkel met deze rol kan je een aanvraag officieel indienen! |
DWSE-organisatieverantwoordelijke |
Rijksregisternummer Naam Emailadres |
Projectverantwoordelijken = alle personen die operationeel het project gaan opvolgen en die de voorbereidingen op zich gaan nemen (zorg steeds voor een back-up!) |
DWSE-projectverantwoordelijke |
Rijksregisternummer Naam Emailadres |
Partner = iedere organisatie die meewerkt aan het project en opgegeven wordt door de project- of organisatieverantwoordelijke, maar dit project zelf niet trekt. Partners krijgen een email vanuit Platos om hun partnerschap te bevestigen in een bepaald project. |
DWSE-partner |
Rijksregisternummer Naam Emailadres |
Eens je lokale beheerder alle nodige werkrelaties en rechten heeft aangelegd, kan je aanvragen in de applicatie registreren. Zolang de toegangen niet geregeld zijn, kan je geen aanvragen aanmaken of je partnerschappen bevestigen!
Meer info nodig over je lokale beheerder of over gebruikersbeheer?
Alle nodige informatie vind je op deze pagina.
Stap 2: Toelichting Platos-omgeving
Nu je toegangsrechten hebt via je lokale beheerder, kan je aan de slag in Platos zelf. Ga hiervoor naar https://loket.wse.vlaanderen.be/platos en log in met je eID of via itsme.
Om je te begeleiden, vind je hieronder een handleiding en een instructiefilmpje.
Handleiding Platos-applicatie(2.22 MB)Toch nog vragen na het doorlopen van deze stappen?
Vragen over de applicatie (andere dan vragen i.v.m. lokale beheerder en/of gebruikersrechten) of technische problemen: duurzaam.ondernemen@vlaanderen.be.
Vragen i.v.m. lokale beheerder en/of gebruikersrechten.: bel naar 1700.
Je kan hier opvragen wie voor jouw organisatie in het VO-gebruikersbeheer geregistreerd is als lokale beheerder. Is er geen lokale beheerder, dan kan je opvragen wie geregistreerd is als hoofdtoegangsbeheerder en co-hoofdtoegangsbeheerder voor het domein werkgelegenheid of voor alle domeinen. Ook kan de Vlaamse Infolijn je helpen bij het toekennen van de nodige rechten voor de maatregel ‘Platos’.
Meer informatie vind je ook op deze pagina.