Platos-applicatie

Het Departement Werk en Sociale Economie bouwde de applicatie Platos om subsidieoproepen en overheidsopdrachten te behandelen en op te volgen. 
Sinds 1 januari 2021 zijn de maatregelen en subsidieoproepen sociale economie gedigitaliseerd in deze applicatie.

Wat moet je doen om met Platos aan de slag te kunnen?

Platos is een versleutelde omgeving om in alle veiligheid te kunnen werken.

Als je een aanvraag wil indienen als burger (voor bijvoorbeeld onze oproep 'Sociaal ondernemen – oprichting') dan hoef je niks speciaal te ondernemen. Ga dan direct over naar stap 2 hieronder.

Als je als organisatie een aanvraag wil indienen, dan moet je eerst een aantal zaken regelen op organisatieniveau voor je kan inloggen op Platos en een aanvraag aanmaken.

Hieronder doorlopen we de cruciale stappen om met Platos aan de slag te kunnen.

Stap 1: toegang via ACM/IDM

ACM/IDM is het toegangs- (ACM) en gebruikersbeheer (IDM) van de Vlaamse overheid. Alleen wie geregistreerd is in het ACM/IDM-systeem, kan met de applicatie aan de slag.

Contacteer de lokale beheerder van je organisatie (dat is de organisatie van de promotor) om je toegang te geven tot Platos via ACM/IDM.

In het gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid heeft elke entiteit of organisatie een eigen lokale beheerder. Die kan voor zijn of haar organisatie de gebruikers en hun gebruikersrechten beheren: gebruikers toevoegen, gebruikersrechten toekennen of weer verwijderen, de looptijd van gebruikersrechten aanpassen, …

De lokale beheerder van je organisatie moet onderstaande personen een specifieke rol geven voor de maatregel ‘Platos’ aan de hand van onderstaande informatie:

Persoon

Rol/gebruikersrecht

Info doorgeven aan lokale beheerder

Organisatieverantwoordelijke

Let op!  Enkel met deze rol kan je een aanvraag officieel indienen. 

DWSE-organisatieverantwoordelijke

Rijksregisternummer

Naam

E-mailadres

Projectverantwoordelijken = alle personen die operationeel het project opvolgen en die de voorbereidingen op zich nemen (zorg altijd voor een back-up!) 

DWSE-projectverantwoordelijke

Rijksregisternummer

Naam 

E-mailadres

Partner = elke organisatie die meewerkt aan het project en opgegeven wordt door de project- of organisatieverantwoordelijke, maar het project zelf niet trekt. Partners krijgen een e-mail vanuit Platos om hun partnerschap te bevestigen in een bepaald project.
(Elke partnerorganisatie moet bij haar lokale beheerder passeren om dat recht te verkrijgen. De aanvrager kan dat niet zelf regelen.)

DWSE-partner

Rijksregisternummer

Naam

E-mailadres

Zodra je lokale beheerder alle nodige werkrelaties en rechten heeft aangemaakt, kan je aanvragen in de applicatie registreren. Zolang de toegangen niet geregeld zijn, kan je geen aanvragen aanmaken of je partnerschappen bevestigen.

Meer info nodig over je lokale beheerder of over gebruikersbeheer?
Alle nodige informatie vind je op deze pagina.

Stap 2: toelichting Platos-omgeving

Nu je toegangsrechten hebt via je lokale beheerder, kan je aan de slag in Platos zelf. Ga daarvoor naar https://loket.wse.vlaanderen.be/platos en log in met je e-ID of via itsme.

Om je te begeleiden, vind je hier een handleiding en een instructiefilmpje over de Platos-applicatie.

Toch nog vragen na deze stappen?

Bij vragen over de applicatie (andere dan vragen over de lokale beheerder en/of gebruikersrechten) of technische problemen mail je naar duurzaam.ondernemen@vlaanderen.be

Voor vragen over de lokale beheerder en/of gebruikersrechten bel je naar 1700.
Je kan hier opvragen wie voor jouw organisatie in het VO-gebruikersbeheer geregistreerd is als lokale beheerder. Is er geen lokale beheerder, dan kan je opvragen wie geregistreerd is als hoofdtoegangsbeheerder en co-hoofdtoegangsbeheerder voor het domein Werkgelegenheid of voor alle domeinen. Ook kan de Vlaamse Infolijn je helpen om de nodige rechten voor de maatregel ‘Platos’ toe te kennen.

Meer informatie vind je ook op deze pagina.